Magnificov veliki koncert ob 30-letnici samostojne kariere je napovedan za konec avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Magnificov veliki koncert ob 30-letnici samostojne kariere je napovedan za konec avgusta. Foto: MMC RTV SLO

Tam je namreč potrebno soglasje zavoda za varstvo narave, ki je izdajo soglasja zavrnil, o tem pa zdaj odloča ministrstvo za okolje in prostor. Organizatorji so dogodek najavili februarja, vstopnice so začeli prodajati v marcu in več tisoč jih je že kupljenih.

Po vzoru razvpitega Hyde parka v Londonu si tudi Ljubljana obeta koncert v Tivoliju, ki je del zaščitenega območja krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

"Zato smo najprej poslali prošnjo na zavod za varstvo narave lanskega decembra, odgovor smo dobili v marcu," je za Televizijo Slovenija povedal organizator koncerta Mitja Prezelj.

Kljub napotkom zavoda, da zmanjšajo prireditveni prostor, da ta ne bo vključeval drevoreda in bližnjega hriba, je bila dopolnjena vloga zavrnjena. "Vlogo, ki je bila posredovana, smo strokovno obdelali. Ugotavljali smo mogoče in pričakovane posledice na prisotne in naravne vrednote in zaključek je bil, da je to kar velika obremenitev za tako majhen prostor. Zdaj sledi nadaljevanje postopka," je pojasnil Teo Hrvoje Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave.

Težava naj bi bilo tudi rastišče zaščitene evropske gomoljčice in hrošča puščavnika. Zdaj je zadeva na mizi pristojnega ministrstva, ki naj bi v prihodnjih dneh odločilo o tem. Soglasje bodo organizatorji potrebovali na upravni enoti, ki izda dovoljenje za izvedbo dogodka.

"Za prireditev je v bistvu najpomembnejše dovoljenje oziroma privolitev lastnika prizorišča. To je tudi velika želja MOL-a, da bi se tukaj takšne prireditve dogajale," je še dejal Prezelj. Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer še včeraj naznanil: "Vse skupaj vabim na koncert v Tivoli."

Tovrstni koncerti so v preteklosti v Tivoliju že potekali, vendar takrat še ni veljal odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib iz leta 2015, ki predvideva ohranjanje naravnih vrednot, velike biotske raznovrstnosti in krajinske pestrosti. "Gospodu Magnificu čestitam ob 30-letnici in želim mu dober koncert, ampak na ustreznem prostoru," je sklenil direktor zavoda za varstvo narave Oršanič.

Postavlja se torej vprašanje, ali bo konec avgusta v Tivoliju Magnifico praznoval 30 let glasbenega delovanja. Čeprav organizatorji še niso povsem dobili zelene luči, je bilo prodanih več kot 12 tisoč vstopnic od skupno slabih 20 tisoč predvidenih.

Magnificov koncert v parku Tivoli pod vprašajem