Zoran Janković je na ustanovni seji mestnega sveta slovesno prisegel še za četrti mandat na čelu Mestne občine Ljubljana (MOL). Foto: BoBo
Zoran Janković je na ustanovni seji mestnega sveta slovesno prisegel še za četrti mandat na čelu Mestne občine Ljubljana (MOL). Foto: BoBo

Zoran Janković je na ustanovni seji mestnega sveta slovesno prisegel še za četrti mandat na čelu Mestne občine Ljubljana (MOL). V nagovoru je izpostavil nekatere projekte, ki jih je občina pod njegovim vodstvom realizirala v zadnjih 12 letih, hkrati pa se je zazrl še v prihodnja štiri leta in strnil načrte, ki jih namerava še uresničiti.

Na športnem področju je izpostavil 25 milijonov evrov vredno obnovo stadiona ŽAK in pokritje olimpijskega bazena Ilirija in poudaril, da bo MOL prihodnji teden podpisal pogodbo za projektiranje bazena.

Na področju kulture je omenil Cukrarno, katere prenova po Jankovićevih besedah poteka dobro. "Naslednji projekt, za katerega imamo gradbeno dovoljenje, je Rog," je dodal. Sam računa, da bodo rušenje nepotrebnih objektov in gradnjo lahko začeli spomladi.

Na področju zdravstva je med drugim dejal, da gradnja bežigrajskega zdravstvenega doma poteka dobro. "Imeli bomo dovolj prostora in upamo, da bo država s svojimi ukrepi omogočila, da bomo imeli več zdravnikov v tej državi," je dejal.

Janković želi zapirati gradbene jame
Naštel je še gradnjo novih centrov nekaterih četrtnih skupnosti, sam pa si želi tudi nadaljevanja zapiranja gradbenih jam po mestu. Pri tem je dodal, da je gradnja Šumija končno stekla, računajo, da bo spomladi stekla tudi gradnja Kolizeja. Napovedal je začetek gradnje stanovanj na Habjanovem bajerju, ne ve pa, kaj se bo zgodilo z gradbeno jamo na Dunajski cesti, ki je v lasti države.

Sodelovanje z državo je po mnenju župana dobro. Kot je dejal, je navsezadnje Marjan Šarec prvi, ki je po osmih letih z občinami podpisal sporazum o povprečnini.

Protipoplavni ukrepi, Stožice …
V novem mandatu si sicer dolgoletni župan prestolnice želi dočakati predvsem dokončanje štirih projektov. "Najprej so to protipoplavni ukrepi, ki jih izvaja država. Mi smo končali zadrževalnik, ki pred poplavami ščiti Rožno dolino," je izpostavil in dodal, da bo njegovo odprtje v torek.

"Tudi sredstva za urejanje Malega grabna so na računu, EU je odobril 36 milijonov evrov," je še povedal Janković in ocenil, da je treba dela po fazah nujno začeti izvajati spomladi. Tako bo projekt končan v dveh letih in bo pred poplavami varen tudi južni del Ljubljane.

"Drugi projekt, ki mi je pri srcu in za katerega sem prepričan, da bo dobil svoje mesto v tem mandatu, je prenova osrednje tržnice z garažno hišo," je dejal Janković. Dodal je, da so pripravljene vse analize, ki so jih naročili na zavodu za varstvo kulturne dediščine, in teh se bodo držali. Tretji projekt je Plečnikov stadion, ob čemer je Janković pozval k prenehanju s pritožbami. "To traja že 10 let," je opozoril.

"Četrti projekt so moje Stožice," je poudaril Janković, pri čemer je izrazil prepričanje, da bo zasebni del dokončal Izet Rastoder, ki je objekt kupil od slabe banke. "Sem pa izjemno ponosen na javni del, ki v tem mesecu gosti številne prireditve, občinstvo pa doseže po 12.000 gledalcev," je dodal.

Ob koncu nagovora je Janković svetnike pozval h konstruktivnemu sodelovanju. "Razumem, da nimamo vsi istega mnenja, ampak menim, da je treba voljo volivcev spoštovati," je bil jasen. "Jutri je nov delovni dan in nadaljujemo tako, kot smo vsa leta delali. Srečno, Ljubljana," je sklenil.