Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Univerza v Ljubljani je javno naročilo za izbor izvajalca za izgradnjo novega kampusa medicinske fakultete na Vrazovem trgu zaključila konec oktobra brez izbire ponudnika. Vse ponudbe so izločili kot nedopustne, saj so presegale razpoložljiva sredstva.

Ponudbo so oddali trije ponudniki, in sicer Makro 5 Gradnje, idrijski Kolektor Koling v skupnem nastopu s CGP-jem in Pomgrad in srbska Inobačka iz Novega Sada (v skupnem nastopu s podjetjem W. D. Concord West in podružnico Inobačka S, Zgornje Gorje). Komisija je pri pregledu in ocenjevanju prejetih ponudb ugotovila, da vrednosti ponudb presegajo zagotovljena sredstva naročnika, kar pomeni, da ponudba v skladu z zakonom o javnem naročanju ni dopustna.

Nato je univerza postopek nadaljevala pogajanja, pri čemer je povabila vse ponudnike, ki so v predhodnem odprtem postopku izkazali izpolnjevanje pogojev za sodelovanje in neobstoj razlogov za izključitev ter so predložili ponudbe v skladu s formalnimi zahtevami za postopek javnega naročanja. Ponudnika Makro 5 Gradnje in Kolektor Koling sta do roka za oddajo končnih ponudb, to je do 29. novembra, oddala končni ponudbi.

Komisija pa je pri ocenjevanju ponudbe Kolektor Kolinga v skupnem nastopu s CGP-jem in Pomgrad ugotovila, da vrednost prejete ponudbe v znesku dobrih 68 milijonov evrov presega zagotovljena sredstva naročnika, kar pomeni, da ponudba v skladu z zakonom o javnem naročanju ni dopustna, so v odločitvi zapisali na univerzi.

Vlada je sicer sprva predlagala umik projekta Kampus Vrazov trg iz načrta za okrevanje in odpornost, a ga je nato junija v shemo ponovno uvrstila. Za projekt je tako zagotovljena finančna podpora 84,9 milijona evrov.