Sklad namerava do leta 2023 po Sloveniji zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj. Foto: BoBo
Sklad namerava do leta 2023 po Sloveniji zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj. Foto: BoBo

Vsak sklop v okviru kompleksa bo sestavljen iz osnovne pritlične stavbe, ki bo namenjena parkiranju stanovalcev. Na vsako parkirno stavbo bosta postavljeni dve dvoetažni večstanovanjski lameli. Med njima je predviden zeleni atrij, ki bo interni skupni zunanji prostor za stanovalce. Stanovanja so predvidena v prvi in drugi etaži, bivalni prostori bodo obrnjeni tako na atrij kot na zunanjo stran. Vsako stanovanje bo imelo tudi balkon.

Pogodbena vrednost projekta je 4,48 milijona evrov brez DDV-ja, predvideno skupno trajanje projektiranja in gradnje do pridobitve uporabnega dovoljenja pa je nekaj več kot 18 mesecev, je pojasnil direktor sklada Črtomir Remec.

Gradijo po več krajih po Sloveniji

V Ljubljani je v gradnji še soseska Novo Brdo s 498 stanovanji in Skupnost za mlade Gerbičeva s 109 enotami, v Mariboru bo v soseski Pod Pekrsko gorco v prvi fazi 212 stanovanj, v drugi fazi še 188 stanovanj. V Kranju je v prvi fazi soseske Ob Savi predvidenih 187 stanovanj. Sklad poleg tega stanovanja zagotavlja še z drugimi programi, tudi v sodelovanju z občinami, in z javnimi pozivi za nakup stanovanj.

"Prizadevamo si, da se stanovanja za mlade, družine in starejše gradijo po vsej Sloveniji in da s svojo prisotnostjo spodbudimo, poleg 125 občin, s katerimi že sodelujemo na stanovanjskem področju, tudi druge občine k sodelovanju pri naših programih," je dodal Remec.

Po letu 2023 sklad načrtuje še gradnjo 1333 javnih najemnih stanovanj, od tega 112 oskrbovanih. V Ljubljani je, recimo, predviden projekt Podutik Glince s 400 stanovanji, v Mariboru projekt Novo Pobrežje s 437 stanovanji in v Novem mestu projekt Brod Drage s 180 stanovanji. Projekti so v načrtih tudi drugje po državi.