V dozdajšnjih razpisih so na stanovanjskem skladu zavrnili več kot polovico oddanih vlog za nakup stanovanja z deljenim lastništvom – večinoma prosilci namreč ne izpolnjujejo pogojev. Foto: BoBo
V dozdajšnjih razpisih so na stanovanjskem skladu zavrnili več kot polovico oddanih vlog za nakup stanovanja z deljenim lastništvom – večinoma prosilci namreč ne izpolnjujejo pogojev. Foto: BoBo

Ob nakupu stanovanja po modelu deljenega lastništva kot javno-zasebnega partnerstva prebivalec kupi 60 odstotkov stanovanja, mestni stanovanjski sklad pa preostalih 40 odstotkov. Stanovanje uporablja prebivalec, a za delež stanovanja, ki je v lasti sklada, plačuje neprofitno najemnino. V roku 15 let pa mora od sklada odkupiti preostanek stanovanja.

Letos se je za tak nakup nepremičnine potegovalo sedem gospodinjstev, le eni vlogi pa so na skladu ugodili. Zdaj mora ta upravičenec do 15. septembra na nepremičninskem trgu poiskati ustrezno nepremičnino. Prav iskanje ustrezne nepremičnine pa je razlog za nizko uspešnost tovrstnih nakupov. Od leta 2004 so uspešno sklenili 17 nakupov nepremičnine, so pojasnili na skladu.

V dozdajšnjih razpisih so zavrnili več kot polovico oddanih vlog, večinoma prosilci ne izpolnjujejo pogojev. Med letošnjimi vlogami na primer v treh primerih prosilci niso dosegli dohodkovne meje, v dveh primerih pa prosilci niso izpolnili pogoja državljanstva. Ena vloga je bila nepopolna.

Sredstva črpajo iz skupne razpisne vsote, ki je namenjena tudi za izvajanje razpisa za rekonstrukcijo in vzdrževalna dela na stanovanjskih stavbah ter za nakup stanovanj z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja in izplačilom dosmrtne rente. Skupna vsota znaša 300.000 evrov. Kot pa so zapisali na skladu, do zdaj finančna sredstva niso predstavljala omejevalnega dejavnika. Za omenjena razpisa pa je mogoče vloge oddati še do 15. septembra.

Do konca leta bo sicer sklad predvidoma končal gradnjo devetih stanovanj. Šest jih bo na voljo na Pečinski in tri na Kunaverjevi. V sklepni fazi gradnje pa bo tudi 174 stanovanj na Brdu.