Zaposleni na UE-ju Ljubljana bodo stavkali, dokler ne dobijo zagotovil o ustreznejši organizaciji dela. Foto: BoBo
Zaposleni na UE-ju Ljubljana bodo stavkali, dokler ne dobijo zagotovil o ustreznejši organizaciji dela. Foto: BoBo

Stavkovni odbor sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana je po skoraj enem letu napovedal novo stavko, če z vodstvom in drugimi pristojnimi ne bodo našli rešitve. Prva stavkovna zahteva je, da zaposleni ob okencih končajo delo do konca uradnih ur, poroča Radio Slovenija.

Predsednik sindikata Dragan Stanković je pojasnil, da zaposleni delo končajo uro, uro in pol, pa tudi do tri ure po koncu uradnih ur. S podaljševanjem delovnega časa in drugimi težavami je sindikat že seznanil načelnika upravne enote Ljubljana Bojana Babiča, ki je vodenje prevzel včeraj. "Upamo, da bo do pravih pogovorov oz. pogajanj prišlo čim prej, to je še ta teden," je še dejal predsednik Sindikata delavcev upravne enote Ljubljana.

Minister: Obremenitve prihajajo v valovih

Minister za javno upravo Rudi Medved pa je medtem prepričan, da bodo našli reštev in stavke ne bo. Z reorganizacijo dela, zaposlitvijo novih delavcev, so že skušali rešiti razmere. Vodstvu upravne enote pa so konec lanskega leta in letos dali nalogo, da izplačujejo nadurno delo, je pojasnil.

Ta upravna enota je še dodatno obremenjena, saj je znova prišlo do navala tujcev, ki si urejajo papirje. Ob tem je izpostavil, da bodo zelo težko zagotovili, da zaposlenim ne bi bilo treba delati preko delovnega časa, saj obremenitve prihajajo v valovih, tako da je nemogoče vse storitve zagotoviti v delovnem času.

Po njegovih besedah bo dolgoročno problem mogoče rešiti samo s še bistveno več zaposlenimi, kar pa je dolgotrajnejši proces, glede na to, da jih je treba usposobiti. To, kot je dodal, razumejo tudi zaposleni.

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti so zaradi obremenjenosti stavkali že novembra lani, kar je privedlo do odstopa načelnika upravne enote Lovra Lončarja. Upravno enoto je nato začasno vodil Bojan Bunc.