Če stranka pride minuto pred koncem, ne bo več postrežena. Foto: BoBo
Če stranka pride minuto pred koncem, ne bo več postrežena. Foto: BoBo
Stavka upravne enote Ljubljana

Na spletni strani sektorja za upravne notranje zadeve je bilo sicer ob 17.40 razvidno, da je na storitve čakalo še okoli 20 strank za ureditev dokumentov in 30 strank na oddelku za tujce. Nekaj po 18. uri pa je na oddelku za tujce še vedno čakalo 16 ljudi. Zaradi velike gneče, prostorske in kadrovske stiske delavci na delovnem mestu namreč ostajajo tudi po več ur po koncu delovnika. Največja gneča pa je prav pred okencem, kjer urejajo obrazce za tujce.
"Mi smo postavili en tak neslaven rekord, ko so neke srede v mesecu septembru sodelavke ostale skoraj do 22. ure zvečer," je povedal sindikalist Dragan Stankovič. "Skrb vzbujajoče je, da delavci nikoli ne vedo, kdaj bodo ure nastajale. So ves dan nervozni, kaj se bo dogajalo, v končni fazi stranke ne dobijo prave rešitve za svojo težavo, saj so delavci nenehno pod stresom," pa je dejala sindikalistka Ana Jakopič.

Zaposleni na upravni enoti Tobačna bodo stavkali po preteku uradnih ur tudi v torek, ko so uradne ure do 18. ure, in v sredo, ko so okenca odprta do 19. ure. "Če bodo na napovedanem sestanku s predstavniki upravne enote Ljubljana in ministrstva ta četrtek podani konkretizirani predlogi, ki bodo kazali na razrešitev težav zaposlenih, bo sindikat pretehtal možnost začasne zamrznitve stavke in o tem obvestil vodstvo upravne enote ter javnost," so sporočili iz Sindikata državnih organov Slovenije.

"Naša zahteva je samo ena – zagotovitev takšnih pogojev, da bomo zaposleni na upravni enoti Ljubljana normalno odhajali domov," je v izjavi za medije po srečanju poudaril Stanković.

Z ministrstva za javno upravo sporočajo, da bi težave lahko rešili s preusmerjanjem strank, z ustreznim nagrajevanjem delavcev, kot skrajni ukrep predlagajo dnevno kvoto strank. Kako je zdaj? Sindikalist je pojasnil: "Stranke so se navadile, da tudi če pridejo minuto do konca uradnih ur, vedo, da bodo morale biti postrežene, pa ne glede na to, ali to za nas zaposlene pomeni delo do desetih zvečer."

Kot so opozorili v sindikatu, delavcem na upravni enoti nadurno delo sicer ni niti odrejeno niti priznano. Do 20 nadur na mesec jim priznajo kot navadne ure, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. Zaposleni na okencih sicer v najbolj kritičnih mesecih občasno prejemajo dodatek za povečan obseg dela, ki pa znaša okoli 20 evrov.

V sindikatu za težave krivijo državo, ki je v zadnjih letih naprtila upravnim enotam celo vrsto novih upravnih nalog, ob tem pa je pri skoraj vseh postopkih ukinila krajevno pristojnost, kar pomeni, da lahko v Tobačni poleg prebivalcev Ljubljane urejajo zadeve tudi ljudje z drugih območij. Dodaten razlog za pretiran obisk je v tem, da je upravna enota Ljubljana edina v Sloveniji, ki ima uradne ure od ponedeljka do četrtka tudi popoldne. Kadrovskih, prostorskih in materialnih težav, ki so s tem nastale, pa država ni odpravila.

Zahteve delavcev so jasne – konec dela vseh okenskih uradnikov ob koncu uradnih ur oziroma najpozneje ob koncu njihove obvezne delovne prisotnosti. Če se ne dogovorijo, sindikati napovedujejo stopnjevanje sindikalnih dejavnosti, kar bi lahko pomenilo tudi, da bi se delo na okencih popolnoma ustavilo.
Današnjega srečanja se je po Stankovićevih besedah udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Stavka upravne enote Ljubljana