Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mladi za podnebno pravičnost so prejšnji petek organizirali Podnebni štrajk, s katerim so vladi sporočili, da se kljub obljubam na podnebno krizo ne odziva dovolj hitro in ambiciozno. Protest so končali pred vrati Plečnikovega stadiona za Bežigradom, neuradni del pa so protestniki nadaljevali z zasaditvijo 20 dreves na stadionu.

"Ob koncu protesta so policisti začeli preverjati identiteto naključnih prisotnih udeležencev, celo nekaterih novinarjev in fotografov, ter si njihove osebne podatke zapisovali. Policija je protestnike začela popisovati ob izhodu, torej ko so stadion zapuščali, brez kakršnega koli opozorila," je v imenu Mladih za podnebno pravičnost v izjavi za javnost pojasnila Brina Jeretina. Po njenih besedah jih policija pred vstopom ni pozvala, naj ne vstopajo na območje stadiona, čeprav so se pred vhodom zadržali vsaj 15 minut.

Policija je v petek popisala protestnike, ki so vstopili na Plečnikov stadion za Bežigradom v Ljubljani. Foto: Mladi za podnebno pravičnost
Policija je v petek popisala protestnike, ki so vstopili na Plečnikov stadion za Bežigradom v Ljubljani. Foto: Mladi za podnebno pravičnost

V gibanju so nato iz medijev izvedeli, da naj bi Joc Pečečnik, lastnik družbe Bežigrajski športni park, popisanim grozil s tožbo, ker naj bi drevesa "sadili na njegovem dvorišču".

"Obsojamo dejanja policistov in grožnje s tožbo dojemamo kot hud pritisk na nas, predvsem zato, ker so bile v večini legitimirane mlade, tudi mladoletne osebe," je poudarila Jeretina. Popisane je pozvala, naj se obrnejo na Pravno mrežo za varstvo demokracije, če bodo proti njim sproženi pravni postopki.

Kot so še poudarili v gibanju, "stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike župana Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva". Mednarodna organizacija Europa Nostra ga je leta 2019 prepoznala kot enega izmed sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi, so dodali.

"Poleg propada zaradi lastniškega zanemarjanja stadiona, je spomenik ogrožen tudi zaradi projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Predvideni načrti po mnenju stroke ne upoštevajo varstva kulturne dediščine in javnega interesa za uporabo kulturnega spomenika. Označiti kulturni spomenik državnega pomena kot lastno dvorišče je naravnost absurdno in ponižujoče," menijo v gibanju.

Pozdravili so odločitev višjega sodišča, da parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripada stanovalcem Fondovih blokov, saj s tem po njihovih besedah izvedba projekta Bežigrajski športni park postaja vedno manj uresničljiva, skupnostni vrtovi in zelene površine pa se vračajo prebivalcem.

"Od Mestne občine Ljubljana in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujemo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da Plečnikov stadion odkupi ter ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje. Prav tako pričakujemo, da se na situacijo odzovejo, zadevo prednostno naslovijo ter nemudoma in končno razrešijo situacijo," so dodali.

Na petkov protest se je na današnji redni novinarski konferenci odzval tudi Janković. "Moje stališče je zelo jasno – nihče nima pravice posegati v tujo lastnino," je dejal. Proteste mladih, ki si željo boljših razmer, Janković sicer podpira, a kot pravi, morajo biti protesti mirni.

Mol bo glede Plečnikovega stadiona vložila pobudo za revizijo

Mestna občina Ljubljana bo na odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča in parcelo z vrtovi, ki jo je Mol kot svoj delež vložila v podjetje Bežigrajski športni park, prisodilo naselju Fond, vložila pobudo za revizijo. Kot je na novinarski konferenci spomnil župan Zoran Janković, pritožba namreč ni več možna.

Jankovič je to povedal v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako komentira odločitev višjega sodišča, ki je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, zavrnilo pritožbe nasprotnih strani in potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond.

Poudaril je, da sicer sam sodb sodišč ne komentira, ker je zanj, kot je poudaril, "sodišče edini kraj, kjer se lahko doseže pravica". Ob tem je dodal, da preučujejo, kakšne možnosti imajo, glede na to, da pritožba ni več možna, "možen pa je poskus vložitve zahtevka za revizijo". Kot je napovedal, se bodo predstavniki Mestne občine Ljubljana še v tem tednu srečali s partnerji projekta Bežigrajski športni park (BŠP) - poslovnežem Jocom Pečečnikom in njegovim podjetjem Elektronček ter z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in pripravili predlog glede nadaljnjih pravnih poti.

Odločitev sodišča je vezana na parcelo, ki jo Mol kot svoj delež vložila v podjetje BŠP. Višje sodišče je v prav vseh točkah zavrnilo pritožbi in potrdilo dosedanje ugotovitve ter odločitve. "S to odločitvijo višjega sodišča je sklep o ugotovitvi skupnega pripadajočega zemljišča postal pravnomočen, etažni lastniki v Fondu pa smo tudi pravno formalno postali lastniki skupnih zemljišč v naselju," je ob odločitvi sodišča v imenu prebivalcev Fondovih blokov zapisala Karmen Stariha.

Levica Ljubljana: Fondovi vrtovi obranjeni – na vrsti Plečnikov stadion v celoti

Iz svetniškega kluba in lokalnega odbora Levice v Ljubljani so sporočili, da pozdravljajo odločitev višjega sodišča, ki je ugotovilo, da vrtovi pri stadionu pripadajo lastnikom v Fondovem naselju, in s tem zaščitilo vrtove pred pozidavo v okviru projekta Bežigrajski športni park. "Odločitev je dodatni argument za že tako dolgo zapozneli preklic celotnega projekta. Ta bi uničil kulturni pomen Plečnikovega stadiona, ki je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena, in ga nadomestil z megalomanskim komercialnim projektom. Kot alternativo vidimo ureditev stadiona v javni park, ki bi bil dostopen prebivalcem Ljubljane za rekreacijo," so sporočili iz ljubljanskega odbora Levice.

V sporočilu za javnost so zapisali še, da si Levica ves čas prizadeva za ohranitev in obnovo Plečnikovega stadiona ter njegovo uporabo v javno korist. Mestno občino Ljubljana so ob tem pozvali, naj odstopi od projekta Bežigrajski športni park in v sodelovanju z državo poskrbi za obnovo stadiona na način, da bo dostopen vsem prebivalkam in prebivalcem prestolnice.