Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ljubljanski župan Zoran Janković sta podpisala dogovor o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu med letoma 2020 in 2023.

Na podlagi podpisanega dogovora bo vlada za projekte na območju Mestne občine Ljubljana, ki so pomembni za vlado, v naslednjih treh letih predvidoma namenila 13,7 milijona evrov proračunskih sredstev, izvedla pa se bo tudi menjava nekaterih zemljišč in prostorov.

Na seznamu programov in nalog, ki je sestavni del dogovora, je 29 projektov z različnih področij. Ministrstvo za infrastrukturo bo tako z MOL-om sodelovalo pri izgradnji izvoza iz predora Šentvid na Celovško cesto in pri posodobitvi dela Celovške ceste.

Iz pristojnosti ministrstva za zdravje so v dogovor umestili prenos zemljišč na območju Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča in menjavo prostorov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na Ulici Stare pravde.

Ministrstvo za pravosodje bo z občino sodelovalo pri sprejetju podrobnega občinskega prostorskega načrta za območje ob vzhodni obvoznici in Litijski cesti, s tem pa bodo reševali prostorsko problematiko Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Predvidena je tudi izgradnja nove sodne stavbe na lokaciji Bežigrajski dvor.

Šolsko ministrstvo se bo vključilo v spreminjanje občinskega podrobnega prostorskega načrta za dele območij nekdanje vojašnice na Roški, Spodnje Poljane, Gruberjev prekop in Roška cesta, kjer bi uredili prostore za akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter Študentski dom Ljubljana.

Z generalnim sekretariatom vlade pa je dogovor povezan v delu, ki se nanaša na področje državnih proslav in slovesnosti. MOL bo tako organizatorje proslav in prireditev, ki jih vlada uvrsti v koledar državnih proslav za posamezno leto, oprostila plačila vseh pristojbin ter uporabnin, so januarja po potrditvi besedila dogovora sporočili z vlade.