Ljubljanski župan Zoran Janković ravnateljico vrtca Galjevica Barbaro Novinec vidi kot direktorico prihodnjega zavoda, ki bi združil 23 ljubljanskih vrtcev. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Ljubljanski župan Zoran Janković ravnateljico vrtca Galjevica Barbaro Novinec vidi kot direktorico prihodnjega zavoda, ki bi združil 23 ljubljanskih vrtcev. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot poroča časopis Dnevnik, je bilo za Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) kočljivo poslovanje vrtca Galjevica z družbama Prajs, grafično oblikovanje, in Studio DTS – tiskovine in promocijski materiali, katerih lastnik je brat ravnateljice tega vrtca Barbare Novinec. Ta je na svetu zavoda na majski seji zatrdila, da vrtec več let sodeluje z bratovima podjetjema pri hrambi fotografij in izvajanju storitve "fotopostaje in digitalne postaje". Po podatkih portala Erar je vrtec bratovima podjetjema nakazal več kot 275.000 evrov, so navedli na Dnevniku.

KPK je obravnaval tudi poslovanje vrtca s podjetjem Linkfiz Marina Rupnik, s. p., ki je v vrtcih izvajalo jezikovno izobraževanje zaposlenih. Po podatkih Erarja je vrtec podjetju od leta 2014 nakazal nekaj manj kot 180.000 evrov. Lastnica tega podjetja je zaposlena v podjetju Barbara IP, katerega lastnica je ravnateljica vrtca.

Prav tako je komisija pod drobnogled vzela tudi vsoto nekaj več kot 31.000 evrov, ki je bila nakazana družbi Rabi za namene svetovanja in priprave dokumentov glede načrtovane združitve ljubljanskih vrtcev, je razvidno iz zapisnika junijske seje. Za svet zavoda nakazilo ni sporno, saj naj bi to storili po pooblastilu ljubljanske občine.

Preiskava očitkov o prepovedovanju podpisovanja peticije

Sorodna novica Štrukelj: Pretendentka za ravnateljico "megavrtca" ovirala podpisovanje peticije

Komisija je obravnavala tudi očitek, da je ravnateljica vrtca Barbara Novinec zaposlenim prepovedala podpisovanje peticije, s katero je sindikat izrazil nasprotovanje združitvi 23 ljubljanskih vrtcev v enotni zavod, ki jo je predlagal ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je že lani napovedal, da ravnateljico vidi kot direktorico prihodnjega zavoda. Peticijo je po navedbah sindikata podpisalo 70 odstotkov vseh zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, tudi večina zaposlenih v vrtcu Galjevica.

Poleg vrtca Galjevica je KPK obravnaval tudi vrtca Pedenjped in Trnovo. Po neuradnih informacijah Večera naj bi bili ravnateljici teh dveh vrtcev prav tako predvideni za vodstvo združenih vrtcev kot namestnici direktorice. Omenjena vrtca sodelujeta s podjetjem ravnateljice vrtca Galjevica Barbara IP. Vrtec Pedenjped je temu podjetju nakazal 204.000 evrov, Trnovo pa 170.000 evrov, še piše Dnevnik.

Omenjene očitke je sicer že obravnaval svet vrtca Galjevica in sprejel sklep, da niso zaznali nepravilnosti.