Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred ljubljansko mestno hišo so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo gradnji kanalizacijskega kanala C0 v ljubljanskih Klečah in slabim razmeram v ZD Ljubljana. Poleg transparentov so v rokah nosili tudi slovenske zastave. Aleš Primc je uvodoma protestnike nagovoril kot borke in borce proti nasilju župana Ljubljane Zorana Jankovića. Najprej je spregovoril o pomanjkanju osebnih zdravnikov v Ljubljani in izpostavil dodatek za delovno uspešnost za direktorico ZD Ljubljana, ki so ga izglasovali ljubljanski mestni svetniki. Dejal je, da je krivec za dolge čakalne vrste in pomanjkanje zdravnikov prav župan Janković.

Mestna svetnica Tina Bregant pa je poudarila, da so dodatek za delovno uspešnost direktorici Antoniji Poplas Susič izglasovali mestni svetniki liste Zorana Jankovića in svetniki Gibanja Svoboda. Dodala je, da so ti svetniki tudi prekinili izredno sejo mestnega sveta o zdravstvu. "V Ljubljani smo ostali brez osebnih zdravnikov zaradi načina dela, to se da popraviti z drugačnim načinom vodenja," je dejala.

Primc je nato opozoril problematiko izgradnje kanala C0, pri čemer je pohvalil petkov traktorski protest v Klečah. Primc je dejal, da okoljevarstveno soglasje za izgradnjo kanala C0 še ni pravnomočno in v tem primeru še ni bilo izdano. Pri tem je domnevno navajal "ministrstvo za okolje in prostor", ki naj bi 6. marca poslalo dopis na gradbeni inšpektorat. Primc je dodal, da ta dopis Jankovića postavlja na laž.

Tomaž Ogrin iz nevladne organizacije Alpe Adria Green je opozoril, da energetika, telekomunikacije in pitna voda spadajo med kritično infrastrukturo, česar se pri izgradnji omenjene kanalizacije ne upošteva. "Zdrav razum pravi: ne polagajte fekalij skozi čisto pitno vodo." Ogrin je dejal, da nobena od opravljenih študij ne garantira, da kanal ne bo puščal. Po njegovih besedah je bil na odseku kanala C0 od Ježice do Snebrja za razliko od dela kanala, ki je trenutno v gradnji, izveden OPPN (občinski podrobni prostorski načrt), ki pa v zahodnem delu odseka ni bil opravljen.

Organizator današnjega protesta in mestni svetnik Aleš Primc je projekt C0 označil za
Organizator današnjega protesta in mestni svetnik Aleš Primc je projekt C0 označil za "nezakonit, protiustaven, nevaren in nepotreben drekovod". Foto: BoBo

"Imamo čisto pitno vodo in to uničiti s puščanjem kanala je kriminal," je še poudaril Ogrin in ob tem izrazil upanje, da bo čez nekaj let v Ljubljani izvoljen drug župan.

Na protestu je spregovoril tudi novi predsednik mestnega odbora SDS-a Ljubljana Aleš Hojs. Kritičen je bil do Jankovića, ki je po njegovih besedah prepričan, da je država on sam. "Nismo daleč od tega. Na Gregorčičevi sedi skakač, tako se je sam poimenoval, na magistratu sedi kraljica. Tudi najbolj neukim je jasno, katera figura na šahovnici je bolj pomembna," je ponazoril. Na Gregorčičevi ulici je namreč sedež vlade.

Kritičen je bil do dela policije na gradbišču kanala, ki "asistira gradbenikom, ki po mnenju okoljskega ministrstva izvajajo črno gradnjo, namesto kmetom, ki želijo na svojo parcelo".

Kot je dodal Hojs, odvodu kanalizacijskih vod v Ljubljani ne nasprotujejo. "Imamo povsem enostavno rešitev, ki bo rešila tudi Medvode in Vodice ter tistih 1000 greznic, o katerih neprestano govori Janković. Treba je zgolj rekonstruirati čistilno napravo Brod, ki že obstaja, ukiniti del kanalizacijskega C0 sistema, ki poteka po vodovodovarstvenem pasu, in nadaljevati na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz levobrežnega sistema ljubljanske kanalizacije," je dejal.

Ob koncu protesta se je k besedi prijavil govorec, ki se je predstavil kot "Janez Gorenjski". Kljub resnim nacionalističnim izbruhom je obdržal mikrofon. Poudarjal je celo nacionalno poreklo staršev ljubljanskega župana in ga nagovoril s "priseljencem" in "velikim srbskim Slovencem". Med njegovim govorom je v mestno hišo na sejo mestnega sveta prišel župan Zoran Janković, ki so ga protestniki pospremili z žvižgi in vzkliki.

Višja taksa oddelka za urejanje prostora

Mestni svet danes sicer ni obravnaval problematike pomanjkanja zdravnikov ali izgradnje kanala C0. Odločal je o spremembi odloka o določitvi takse, ki jo morajo občani plačati, da obravnavajo njihovo pobudo za spremembo podrobnejše namenske rabe v občinskem prostorskem načrtu.

S 26 glasovi za so mestni svetniki sprejeli predlog spremembe odloka. Ta določa da bodo občani morali plačati 300 evrov, da bodo na oddelku za urejanje prostora obravnavali njihovo pobudo za spremembo podrobnejše namenske rabe v občinskem prostorskem načrtu. Doslej je taksa znašala 250 evrov.

Ljubljanski mestni svet. Foto: BoBo
Ljubljanski mestni svet. Foto: BoBo

Dobrih šest milijonov za letni program športa

Potrdili so tudi predlog letnega programa športa v mestni občini za leto 2023. Del programa predvideva sodelovanje z nevladnimi športnimi organizacijami, del pa je namenjen zagotavljanju javne športne infrastrukture za vse pojavne oblike športa.

Letni program zajema športne programe za predšolske in šolske otroke, mladino, invalide, starejše in ljudi s posebnimi potrebami. Program določa brezplačno uporabo prostorov za vse, ki so usmerjeni v vrhunski šport. Mol pa bo sofinancirala nekatere velike rekreativne prireditve, kot so Ljubljanski maraton, Pohod in Maraton Franja. Vrednost sofinanciranja vseh dejavnosti letnega programa športa znaša več kot 6,43 milijona evrov.

Dodatek za delovno uspešnost direktorici Zavoda za oskrbo na domu

Sprejet je bil tudi sklep k določitvi dela plače za delovno uspešnost direktorici Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana Liljani Batič Dernovšek za leto 2023 iz naslova povečanega obsega dela za do 20 odstotkov njene osnovne plače, je poročal Radio Slovenija.

Protest pred ljubljansko mestno hišo zaradi kanala C0