Foto: BoBo
Foto: BoBo

Posamezniki so podobno kot prejšnji petek znova želeli podreti ograjo, a so jim namero preprečili varovalna služba in policisti. Zbralo se je več deset protestnikov, ki so vihteli slovenske zastave.

Med drugimi sta jih nagovorila Aleš Primc, sicer predsednik stranke Glas za otroke in družine, ter nekdanja poslanka in SDS-ova mestna svetnica občine Ljubljana Mojca Škrinjar.

Svoje nestrinjanje so kmetje izrazili tudi s traktorji. Na prizorišče jih je pripeljalo okoli 50, današnji shod so poimenovali "prvi kmečki punt" proti županu Zoranu Jankoviću. Po dogajanju na severnem obrobju Ljubljane so se nato traktoristi po Dunajski cesti odpeljali še proti središču prestolnice in vplivali na popoldansko prometno konico.

Protestniki, ki jih podpira stranka SDS, trdijo, da ljubljanska občina za gradnjo kanala ni pridobila vseh dovoljenj in da bo kanal, ki bo sicer zgolj tranzitne narave, ob morebitni nesreči ali potresu onesnažil pitno vodo. Leži namreč na osrednjem delu vodovarstvenega območja Kleče.

Ljubljanski župan vse te trditve zanika, pravi, da ima občina vsa potrebna dovoljenja, in zagotavlja, da bo kanal zgrajen. V protestih vidi političen podpis stranke SDS. Njen mestni odbor je sicer že zagotovil, da bodo naredili vse, da projekt C0 ne bo izpeljan. Pri tem zagotavljajo, da jim gre le za čisto pitno vodo, ne za "nagajanje" županu.

Naslednji protest "proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto pitno vodo" je pred mestno hišo napovedan pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta, organizira ga stranka Glas za otroke in družine, ki jo vodi Primc.

Povezovalni kanal C0 je del obsežnega 135-milijonskega kohezijskega projekta Čisto zate. S projektom bodo ob ureditvi kanalizacije v Medvodah in Vodicah in nadgradnji čistilne naprave v Zalogu ter postavitvi kanala C0 odstranili tudi 6400 greznic v Ljubljani in pokritost s kanalizacijo v občini povečali na 98 odstotkov. Ob tem bodo prenovili 261 cest.

Nov protest zaradi gradnje kanala C0 v Klečah
Kmetje za prihodnji petek napovedujejo protest

Predstavniki Sindikata kmetov Slovenije so po poročanju Radia Slovenija na občnem zboru razpravljali o aktualnih problemih, med katerimi so pritiski na kmetijska zemljišča, vse večje okoljevarstvene zahteve, novi davki, neustrezno urejena problematika divjadi in zveri.

Ker menijo, da niso slišani, so za prihodnji petek napovedali opozorilni protest s traktorji po vsej Sloveniji. "Slovenski kmetje imamo vse več pritiskov na kmetijska zemljišča na omejitev kmetovanja. Opozorila prihajajo s terena. Ker kmetje to zahtevajo od nas, smo se odločili, da bomo v petek ob 11. uri sklicali novinarsko konferenco, kjer bomo slovensko politiko opozorili glede težav. Ob 18.30 pa bomo s traktorji na težave opozorili na nadvozih," je dejal predsednik Sindikata kmetov Anton Medved.

Kmetje na Ljubljanskem barju razburjeni zaradi Nature 2000