Od četrtka cestne zapore v Ljubljani

Popolna zapora bo trajala do 7. januarja, v tem času pa bo obvoz urejen po Celovški, Drenikovi, Samovi in Tivolski cesti ter v nasprotni smeri. Pešci in kolesarji bodo preusmerjeni na podhod pod glavno železniško postajo.

V drugi fazi bosta urejena dva vozna pasova v smeri sever in dva v smeri jug. Ostala bo popolna zapora obeh pločnikov, s tem da bodo na zahodni strani vzpostavili koridor za pešce in kolesarje. Ta faza bo predvidoma trajala do 21. februarja.

V naslednji fazi, predvidoma do konca marca, bodo odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov. Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

Podiranje nadvoza bo ena od najkompleksnejših faz v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana. Foto: BoBo
Podiranje nadvoza bo ena od najkompleksnejših faz v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana. Foto: BoBo

Po besedah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa je viadukt čez Dunajsko cesto "verjetno največja ovira v celotnem projektu" gradnje Potniškega centra Ljubljana. Da bi promet v času del čim bolj racionalizirali, so železnice že decembra spremenile prometni režim.

Gradbena dela v sklopu gradnje novega potniškega centra. Foto: BoBo
Gradbena dela v sklopu gradnje novega potniškega centra. Foto: BoBo

Pristojni so prometno ureditev med gradnjo predstavili konec novembra. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je dejala, da se začetka gradnje veselijo, so pa hkrati zaskrbljeni, saj se zavedajo, da prinaša ogromno obremenitev za vse.

"Življenje in vožnja bosta na tem območju prihodnje leto močno otežena, ampak sem prepričana, da smo skupaj vse pripravili tako, da bo stvar tekla najmanj boleče, kar se da," je dejala na novembrski novinarski konferenci.

Ljubljanski župan Zoran Janković v času prometnih zapor računa na dobro sodelovanje redarstva in policije pri zagotavljanju pretočnosti prometa. "Predvsem pa računam na strpnost in pozivam vse voznike, tako meščane kot tiste, ki prihajajo v Ljubljano, da pot načrtujejo ali z manj avtomobili, se pravi, da gre več ljudi v isti avtomobil, ali pa se izogibajo temu delu," je pozval novembra.

Znova bodo pristojni o prometnem režimu v času del spregovorili na redni tedenski županovi novinarski konferenci, ki bo tokrat v sredo.

Podiranje nadvoza in zaprtje Dunajske ceste v Ljubljani