Foto: AP
Foto: AP

Na vseh vstopih v pešcono bodo predvidoma prihodnji teden postavili obvestila z napisom: Varnost pešcev na prvem mestu, prepovedano z motornimi vozili. Redarji bodo tako prihodnji teden začeli opozarjati motoriste, pozneje pa jih bodo za vožnjo v pešconi tudi kaznovali, je na redni novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Parkirnih mest za motorje pred vstopi v pešcono je približno 60. "Ta mesta so bolj ali manj prosta, težave imamo le ob vrhuncu sezone, ko v mesto pride več tujcev z motorji," je povedal. Če bo po potrebno, bodo ustvarili tudi nova parkirna mesta za motorje, je obljubil.

Sorodna novica Župan Janković z Boltom podpisal dogovor o omejitvi hitrosti električnih skirojev v pešconi

Janković je sicer prepoved vožnje z motorji v pešconi napovedal že avgusta. Takrat je dejal, da so z ministrstva za infrastrukturo dobili obvestilo, da noben motor ne sme zapeljati v pešcono.

V pešconi so v zadnjem času omejili tudi hitrost vožnje s skiroji podjetja Bolt. "Zdaj uporabniki Bolta niso več tisti, ki bi bili prehitri," je danes povedal Janković. Ob tem je dodal, da se situacija umirja tudi z dostavljavci hrane podjetij Wolt in Glovo, ki postopoma oštevilčujeta svoje dostavljavce. Jankovič je danes dejal, da na ljubljanski občini v času od začetka oštevilčevanja niso prejeli nobene pritožbe zoper prehitro vožnjo dostavljavcev.