Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pešcona je namenjena pešcem, je na torkovi novinarski konferenci poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je dodal, da si v Ljubljani želijo modernih storitev, kot so električni skiroji, vendar ne za ceno varnosti pešcev. "Nihče nima pravice, da bi zato, da bi zaslužil več, spravljal pešce v nevarnost," je poudaril.

Skladno z dogovorom se bo hitrost električnih skirojev znižala na pet kilometrov na uro, ko bo uporabnik vstopil v ljubljansko pešcono. Predstavnik Bolta Matej Černe je zagotovil, da so v podjetju že prilagodili hitrost skirojev v ljubljanski pešconi, in izrazil zadovoljstvo s podpisanim dogovorom.

Sorodna novica V pešconi kmalu omejitev hitrosti izposojenih električnih skirojev, še letos tudi prepoved motorjev

Dogovorili so se tudi, da bo Bolt pripravil seznam potencialnih točk za parkiranje, na katerih bodo uporabniki lahko pustili električne skiroje po njihovi uporabi. Ob uvedbi izposoje so se namreč pojavila opozorila občanov, da električne skiroje uporabniki po vožnji puščajo tudi na pločnikih, zelenicah in kolesarskih stezah in tako ovirajo pešce in kolesarje.

Janković napoveduje, da bo občina do novega leta te prostore za pakiranje omogočila brezplačno, pozneje pa zanje začela zaračunavati uporabnino. Njene višine Janković še ni želel razkriti, poudaril pa je, da bo to simboličen znesek, s katerim ljubljanska občina ne bo zaslužila.

Spomnil je še, da bo občina s prvim oktobrom poostrila ukrepe za vožnjo z motornimi vozili v ljubljanski pešconi.