Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ponedeljek se je v ambulantah opredelilo približno 50 pacientov, danes pričakujejo, da se jih bo okoli 70, je v izjavi za medije povedal Andrej Divjak, predstojnik enote Šiška ZD-ja Ljubljana.

"Ekipe smo res okrepili, tako da delo poteka precej nemoteno," je pojasnil Divjak. Po njegovih besedah so pacienti praviloma zadovoljni, saj so številni že dolgo brez izbranega zdravnika in rešitev ocenjujejo kot pozitivno.

Paciente prosijo, naj se na ambulanti primarno obračajo tisti, ki so v enoti Šiška izgubili družinskega zdravnika in imajo torej v tej enoti vso zdravstveno dokumentacijo, zaposleni jih poznajo in posledično lažje vodijo. Sicer pa ne bodo zavrnili nobenega pacienta, je poudaril Divjak.

V ZD-ju Ljubljana ob odpiranju ambulant za neopredeljene ves čas poudarjajo, da bo opredeljevanje pacientov potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav. Divjak je pojasnil, da so pacienti v ponedeljek v enoti Šiška navodilo v večini upoštevali.

"Res ni treba hoditi samo z namenom opredeljevanja, nihče od pacientov ne bo ostal brez zdravstvenih storitev," je poudaril in spomnil, da v enoti Šiška že eno leto deluje tudi administrativna ambulanta, ki še vedno deluje, zato noben pacient ne bo ostal brez zdravstvene oskrbe.

Pacienti se na ambulanti po besedah Divjaka obračajo z običajnimi zdravstvenimi težavami za trenutno obdobje povečanega kroženja respiratornih obolenj. So pa nekateri bolniki prišli tudi z večjimi težavami. "Mogoče se že pozna, da so bili dlje časa brez izbranega osebnega zdravnika. Tako da je ta problem resen," je opozoril.

Prva ambulanta za neopredeljene bo v ZD-ju Šiška delovala ob ponedeljkih, sredah in četrtkih, in sicer od 7. do 11. ure. Druga bo v enakem časovnem terminu delovala ob ponedeljkih in sredah. Bolniki se lahko na pregled naročijo prek telefonske številke 01 5815 376 v ordinacijskem času ambulante.

Zaposleni, ki bodo delali v ambulantah za neopredeljene v enoti Šiška, večinoma prihajajo iz te enote. Dve zdravnici prihajata iz enote Šentvid, ena pa iz enote Bežigrad.

Ob tem je Divjak spomnil, da so na ministrstvo za zdravje na začetku januarja naslovili vprašanja, zakaj v ambulantah za neopredeljene ne morejo delati tudi mlajši zdravniki specializanti in zdravniki specialisti družinske medicine iz drugih regij: "V Šiški in pa na splošno v ZD-ju Ljubljana namreč ocenjujemo, da bi lahko, če bi vključili še te zdravnike, število ambulant in posledično število ljudi, ki bi jih lahko obravnavali, bistveno povečali."

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je sicer 6. januarja napovedal, da bodo v ambulantah za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika lahko delali tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine. STA je na ministrstvo naslovil vprašanje, zakaj se to še ni zgodilo, odgovore še čaka.

Prvi dve ambulanti za neopredeljene bolnike sta v enoti Rudnik ZD-ja Ljubljana začeli delovati v prejšnjem tednu. V ZD-ju Ljubljana so danes pojasnili, da bosta prihodnji ponedeljek prvi ambulanti za neopredeljene vrata odprli tudi v enotah Polje in Bežigrad, februarja pa bodo prvo tovrstno ambulanto odprli tudi v enoti Vič. V enotah Center in Šentvid tovrstne ambulante za zdaj niso predvidene.

V ZD Šiška odprli dve ambulanti za neopredeljene