Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v ambulantah za neopredeljene, v ZD-ju Ljubljana sprva ne bodo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika. Foto: BoBo
Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v ambulantah za neopredeljene, v ZD-ju Ljubljana sprva ne bodo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika. Foto: BoBo

Iz ZD-ja Ljubljana so sporočili, da trenutno pripravljajo vso potrebno organizacijo ambulant za neopredeljene bolnike, ki bodo začele delovati, ko bodo urejene tehnične zahteve ZZZS-ja za opredelitev pacientov. V prvi fazi bo v Ljubljani delovalo sedem ambulant v šestih enotah ZD-ja Ljubljana: Bežigrad, Center, Moste - Polje, Šiška in Vič - Rudnik. Urniki in druge pomembne informacije bodo objavljeni na spletni strani ljubljanskega zdravstvenega doma.

Prednostno se bodo v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe v posamezni enoti opredeljevali tisti pacienti, ki so imeli izbranega osebnega zdravnika v tej enoti in imajo v njej tudi svojo zdravstveno dokumentacijo, so pojasnili v ZD-ju Ljubljana. "Število ambulant bomo povečevali, če nam bo kadrovsko to dopuščalo. Želimo poudariti, da se hkrati trudimo za zaposlitev novih zdravnikov družinske medicine, kar se nam zdi edina prava rešitev, da ima vsak pacient svojega osebnega zdravnika," so poudarili v sporočilu za javnost.

Sorodna novica V ZD-ju Bežigrad se bodo pacienti k osebnemu zdravniku odslej vpisovali na vabilo

Za delo v ambulantah za neopredeljene bolnike se je doslej prijavilo 20 zdravnikov, ki so zaposleni v ZD-ju Ljubljana, in 19 zunanjih zdravnikov. "Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v teh ambulantah, sprva ne bomo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika, saj bomo lahko odprli omejeno število ambulant," so pojasnili v ZD-ju. Dodali so, da bodo zdravstveno oskrbo kljub temu še vedno zagotavljali vsem, ki jo bodo potrebovali, tudi tistim, ki nimajo zdravnika več kot dve leti, in sicer v enotah, v katerih so imeli osebnega zdravnika, torej v doslej že vzpostavljenih kroničnih, akutnih, administrativnih ambulantah in ambulantah za preveze ran.

Če bo ministrstvo za zdravje ugodilo pobudi ljubljanskega ZD-ja, da se v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe lahko vključijo tudi upokojeni, sobni zdravniki, mlajši specializanti, zdravniki, zaposleni na ZZZS-ju, ZPIZ-u in drugi, bodo kronične in akutne ambulante preoblikovali v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe. "V tem primeru se bodo pacienti seveda lahko opredelili dodatno v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe," so pojasnili.

Lani so v ZD-ju Idrija zaradi upokojitve za stalno in zaradi porodniškega dopusta začasno ostali še brez dveh splošnih zdravnic, zato so tako vzpostavili nadomestno ambulanto. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Lani so v ZD-ju Idrija zaradi upokojitve za stalno in zaradi porodniškega dopusta začasno ostali še brez dveh splošnih zdravnic, zato so tako vzpostavili nadomestno ambulanto. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V Idriji nadomestno ambulanto vzpostavili že lani spomladi

Po seznamu, na katerem je ministrstvo za zdravje objavilo število ambulant za neopredeljene bolnike oziroma za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, Zdravstvenemu domu (ZD) Idrija pripada ena tovrstna ambulanta z 0,20 programa splošne oziroma družinske medicine, kar pomeni delovanje ambulante osem ur tedensko.

Program v Idriji za zdaj izvajajo prek nadomestne ambulante, ki so jo lani spomladi vzpostavili kot ukrep v okviru reorganizacije splošnih ambulant, s katerim rešujejo večletno problematiko velikega pomanjkanja zdravnikov družinske medicine v Idriji. Kot so za medije pojasnili v ZD-ju Idrija, v tej ambulanti obravnavajo vse bolnike, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika – bodisi zaradi trajne ali pa začasne odsotnosti.

Sorodna novica Stavka pacientov se je končala s sporočilom vladi: Danes ste nas poslušali, jutri začnite delati

Le tako lahko zagotavljajo enakovredno obravnavo vseh bolnikov, tako tistih, ki si trenutno ne morejo izbrati novega zdravnika, kot tistih, katerih izbrani zdravnik je začasno odsoten zaradi daljšega bolniškega, porodniškega dopusta ali drugih razlogov.

Ker so navodila ministrstva dokaj nejasna, saj naj bi na primer v ambulanti za neopredeljene lahko obravnavali le paciente, ki so trajno (in ne začasno) brez izbranega zdravnika, se bodo o morebitnih spremembah v organizaciji dela v ZD-ju Idrija odločali sproti, so napovedali. V tem tednu so predvidena zasedanja komisije osnovne zdravstvene dejavnosti in odbora za osnovno zdravstvo pri Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, kjer bodo odgovorni razpravljali tudi o tej tematiki. O morebitni spremembi organizacije dela v ZD-ju Idrija bo še ta teden razpravljal tudi kolegij vodstva.

Vse hujša kadrovska stiska v splošni medicini

V ZD-ju Idrija, ki izvaja primarno zdravstveno dejavnost na območju občin Idrija in Cerkno, se kljub prizadevanjem že več direktorjev, da bi pridobili zlasti nove zdravnike splošne medicine, kadrovska vrzel iz leta v leto povečuje, saj tega kadra na trgu dela ni. Lani, ko je zaradi upokojitve za stalno in zaradi porodniškega dopusta začasno ostal še brez dveh splošnih zdravnic, so tako vzpostavili nadomestno ambulanto.

Kot so še pojasnili v ZD-ju Idrija, imajo trenutno 6,8 zdravnika splošne medicine, potrebovali bi jih 9,36. V ambulantah splošne medicine, nujne medicinske pomoči in specialističnih ordinacijah imajo skupaj redno zaposlenih 10,2 zdravnika, potrebovali bi jih 21,2. Manjka jim torej kar polovica zdravnikov različnih specializacij. Pomanjkanje kadra rešujejo z dodatno obremenitvijo obstoječih zdravnikov in pogodbenimi sodelavci.

Na Koroškem do ambulant za neopredeljene kritični

V ZD-ju Ravne na Koroškem, v katerem je ministrstvo za zdravje predvidelo kar pet ambulant za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, za zdaj ne bodo vzpostavili nobene, do predlaganih rešitev pa so kritični. "V dogovoru z zaposlenimi zdravnicami in zdravnikom ocenjujemo, da vzpostavitev ambulante za neopredeljene ni ustrezna rešitev. Če se bo v prihodnje izkazalo, da je potrebna, se bomo dogovorili," je pisno pojasnil direktor ZD-ja Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Sorodna novica Z januarjem naj bi se odprla vrata ambulant za paciente, ki so ostali brez osebnega zdravnika

Na območju Mežiške doline, ki ga pokriva ta zdravstveni dom, je po njegovih podatkih okoli 6000 bolnikov takšnih, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. "Vse, ki so se želeli opredeliti, so zdravnice v krajih stalnega ali začasnega bivališča tudi opredelile," je pojasnil. Do predloga ministrstva za zdravje glede vzpostavitve t. i. ambulant za neopredeljene je sicer kritičen. Meni, da s tem pristojni v sistem vnašajo več škode kot koristi.

"V ZD Ravne z dodatnim delom zaposlenih in upokojenimi zdravniki omogočamo dostopnost do storitev tudi vsem osebam, ki formalno nimajo izbranega zdravnika v ambulantah, kjer so ga prej imele. Rešitve niso univerzalne in primerne za vse, menim, da bi morali začasno zdravniki primarne ravni svojo dejavnost porazdeliti med vse zavarovance uravnoteženo. Dolgoročna rešitev pa je realna, ko bomo ob sistemu dela, ki ga imamo, imeli dovolj zdravnikov," je še poudaril Pušnik.

Mnogi, ki delajo v Avstriji, imajo tam tudi osebnega zdravnika

Na Koroškem poleg ravenskega na primarni ravni delujejo še trije zdravstveni domovi in nekaj koncesionarjev. Ministrstvo za zdravje za ZD Dravograd ni predvidelo ambulante za neopredeljene, po eno pa je predvidelo za ZD Radlje ob Dravi in ZD Slovenj Gradec. "Po naši oceni v mreži ZD-ja Radlje ob Dravi nimamo veliko oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, zato zaenkrat ambulante za neopredeljene osebe ne bomo organizirali. Trudimo se, da zagotovimo opredelitev v eni izmed ambulant, bodisi v javnem zavodu ali pri zasebniku. Če se bodo pojavile večje potrebe, bomo o organizaciji razmisli," je pojasnila direktorica ZD-ja Radlje ob Dravi Lidija Golob.

Ob tem pa je izpostavila problem zagotavljanja kadra, ki bi delal v tej ambulanti, saj so po njenih besedah vsi zdravniki že sedaj zelo obremenjeni v rednem delu. Problem je tudi prostorski, vendar bodo to reševali, če bo ambulanto treba organizirati. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jih je navajal časnik Večer, je bilo konec lanskega decembra v izpostavi Radlje 1862 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. "Vedeti moramo, da je na našem območju veliko oseb, ki delajo v sosednji Avstriji in imajo tam izbranega osebnega zdravnika ali pa ga niti ne želijo izbrati," pa je v zvezi s tem navedla Golob.

V Slovenj Gradcu v kratkem nova ambulanta

Glede zagotavljanja zadostnega števila zdravnikov v ZD-ju Radlje ob Dravi pa je Lidija Golob zapisala še, da situacijo obvladujejo "na spodnji meji". Želijo si najmanj dva zdravnika družinske medicine in dva pediatra. Imajo pa trenutno specializantki iz družinske medicine in specializantko iz pediatrije.

V ZD-ju Slovenj Gradec po zadnjih podatkih direktorice Marjete Vaupot ne bodo vzpostavljali ambulante za neopredeljene, ampak bodo v prihodnjih dneh odprli novo ambulanto z nosilcem dejavnosti družinske medicine. "S tem bomo lahko pacientom zagotavljali kontinuirano obravnavo v ambulanti," je dodala. Poleg tega so pred tem že z novim letom pridobili zdravnico in zdravnika.

Kersnič in Stepanović o težavah v zdravstvu