Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spremembe bodo vplivale predvsem na podjetja, ki so možnost brezplačne oddaje do zdaj uporabljala brezplačno.

Tako za vodo kot za komunalne odpadke se bodo cene dvignile od šest do osem odstotkov, pojasnjuje direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik. Kaj to pomeni za povprečnega uporabnika?

"Približno 13 kubičnih metrov je povprečna poraba vode v Ljubljani, kar pomeni, da bo položnica višja za dva evra in pol, pa nekje do tri evre in pol. To pomeni, ali ste priklopljeni na greznico ali imate malo komunalno čistilno napravo ali hodimo k vam domov, da to greznico očistimo," je pojasnil Polutnik.

Hkrati se spremembe napovedujejo pri oddaji gradbenih odpadkov, ki bo za občane še naprej mogoča brez plačila, a bo pomembno tudi, s katerim vozilom jih bodo pripeljali. Za podjetja pa bo oddaja odpadkov odslej plačljiva.

"Ko smo to uvedli, smo s tri tisoč ton prišli do 18 tisoč ton gradbenih odpadkov. To pomeni, da smo Ljubljančani plačevali tudi za vsa podjetja, ki so vozila gradbene odpadke ne samo iz Ljubljane, ampak tudi iz širše okolice," je še poudaril Polutnik.

Brez tehtanja in plačila bodo sprejeli le tiste uporabnike, ki bodo mešane gradbene odpadke brez nečistoč pripeljali z osebnim vozilom ali z enoosno prikolico. Druge uporabnike bodo preusmerili na tehtnico in prevzem odpadkov zaračunali. Glavni namen teh ukrepov je skrb za okolje, pojasnjuje Polutnik: "Vse, ki vidite, da nekdo odpadke odlaga v naravi, pozivam, da to prijavite mestni inšpekciji ali gradbeni inšpekciji in potem bomo tudi mi lahko ustrezno ukrepali."

Cena odvoza komunalnih odpadkov pa se bo s 1. marcem zvišala za od 6,6 do 7,4 odstotka.