Foto: BoBo
Foto: BoBo

V. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Jože Golobič je v nagovoru spomnil, da je občina že med epidemijo zaposlenim zagotavljala brezplačna parkirišča, vozniki Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) pa so v času zaustavljenega prometa kot prostovoljci sodelovali v UKC-ju.

Temu sodelovanju zdaj dodajajo še dve obliki. S 1. julijem bo tako po kampusu za bolnike in zaposlene brezplačno začelo voziti električno vozilo kavalir, je povedal.

Že v torek pa začneta obratovati posebni liniji LPP-ja s parkirišč v Stožicah in na Barju neposredno pred UKC Ljubljana in onkološki inštitut ter nazaj do parkirišč. V ceno 1,20 evra je vključeno tudi celodnevno parkiranje, je pojasnil.

"Mučno in stresno iskanje parkirišč"

Kot je prepričan Golobič, bo to odpravilo enega od razlogov, ki ga nekateri navajajo celo kot razlog za odpoved delovnega razmerja, namreč mučno in stresno iskanje parkirišč v okolici omenjenih ustanov. UKC Ljubljana si sicer prizadeva zagotoviti nekaj parkirišč za zaposlene, a dolgoročno je po oceni Golobiča prav vzpostavitev neposrednih linij LPP-ja korak v pravo smer.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Direktorica onkološkega inštituta Andreja Uštar je dodala, da pozdravljajo pripravljenost občine na ta projekt. Tudi sama je poudarila, da je občina že med epidemijo prisluhnila težavam zaposlenih in bolnikov na inštitutu. Tudi rešitev z neposrednimi linijami LPP-ja je bila med njimi zelo dobro sprejeta, je poudarila.

Janković: Prevoz traja 10 minut

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je preizkus neposredne linije z obeh parkirišč pokazal, da prevoz traja vsega 10 minut. Kot je poudaril, bo to zagotovilo rešitev za večino zaposlenih. Dolgoročno rešitev pa župan vidi v projektu poglobitve Zaloške ceste, v okviru katerega bi zagotovili tudi 2000 parkirnih mest za zaposlene in bolnike v UKC-ju.

Obenem se je Janković zahvalil sodelavkam in sodelavcem za vzpostavitev projekta, voznikom LPP-ja za njihovo požrtvovalnost v času epidemije, pa tudi zaposlenim v UKC-ju in na onkološkem inštitutu za njihovo strokovnost in prijaznost.

Več kot 10.000 zaposlenih

Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa. Foto: MMC RTVSLO
Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa. Foto: MMC RTVSLO

Tudi direktor LPP-ja Peter Horvat je vzpostavitev novih linij označil za velik korak naprej, ki pa se bo še nadgrajeval. Kot je ugotavljal, bodo zaposleni z avtobusom porabili bistveno manj časa, kot če bi v mestu iskali parkirišče. Ob tem je direktor LPP-ja še zagotovil, da bodo poskrbeli tudi za ustrezno prilagoditev voznih redov.

Neposredna povezava bo več kot 10.000 zaposlenim zagotovila udoben, učinkovit in ugoden dostop do delovnih mest, so ob tem še zapisali v UKC-ju Ljubljana.