Javni potniški promet bo znova obstal. Foto: BoBo
Javni potniški promet bo znova obstal. Foto: BoBo
"Sprejmite moje opravičilo za vse nevšečnosti, ki jih bo ukrep ukinitve javnega prevoza povzročil," je na tiskovni konferenci vlade prebivalcem dejal minister Vrtovec. Foto: Zajem zaslona

"Zavedamo se, da upočasnitev širjenja virusa in posledično zmanjšanja pritiska na bolnišnice ne bomo mogli doseči brez težkih in nujnih ukrepov. Vem, da so ti boleči in bodo mnogim povzročili veliko težav, a po zagotovilih zdravstven stroke so edini mogoči," je ob predstavitvi podrobnosti novih ukrepov dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Od ponedeljka so torej ustavljeni avtobusi in vlaki, prav tako ne bodo delovale nihalne žičnice, vzpenjače in krožno-kabinske žičnice. Izjemo predstavljajo le primeri nujne pomoči.

Šest sodelavcev se lahko pelje skupaj

V odloku pa je omogočeno delovanje posebnih linijskih prevozov potnikov, t. i. delavski avtobusi, ki jih za prevoz na delo in z dela organizirajo delodajalci, ter prevozov avtotaksijev.

Čeprav je notranji minister Aleš Hojs v četrtek dejal, da se prepoved nanaša tudi na skupne prevoze sodelavcev, je minister Vrtovec zdaj pojasnil, da bo ta izjema v odloku dovoljena. "Prevoz na delo je dovoljen za šest oseb iz istega podjetja. Nima smisla, da bi omejevali prevoz na delo, če so potem delavci skupaj za proizvodnim trakom. Bistveno je, da omejimo druge stike znotraj npr. mestnega prevoza," je dejal.

"Štab" ministrstva na voljo za vprašanja

Po njegovih besedah se lahko delodajalci organizirajo z dodatnimi kombiji, avtomobil in podobno, a ne več kot za šest zaposlenih naenkrat. "Apeliram na delodajalce, da pokažejo razumevanje do zaposlenih, ki za prevoz na delo uporabljajo javni potniški promet in nimajo alternativnih oblik prevoza. Skupaj z njimi bomo rešitve iskali tudi na ministrstvu – organizacijsko in finančno," je minister obljubil delodajalcem.

Na ministrstvu so organizirali t.i. štab in odprli telefonsko številko (01 478 7167) ter e-naslov (mzi.koronavirus@gov.si) za vsa vprašanja in pobude ljudi ter delodajalcev, ki imajo težave s prihodi na delo. "Ves konec tedna bomo na voljo vsem delodajalcem, tudi bolnišnicam, da skupaj do ponedeljka poiščemo rešitve. Je nevšečen, a nujno potreben ukrep," pravi minister.

Nobenega delodajalca ta vlada ne bo pustila na cedilu, enako velja za zaposlene.

Minister Jernej Vrtovec

Obljublja tudi, da bo država poplačala izpade, ki bodo zaradi teh omejitev nastali. Konkretno, kakšne rešitve ponujajo, ni pojasnil, je pa poudaril, da se pripravlja še sedmi protikoronski zakon. Obljubil je, da bo "tudi v tem primeru vlada šla nasproti delodajalcu, ministri se zavedamo posledic. Ne bo treba čakati več mesecev, smo bolj operativni in hitro najdemo rešitve."

Župani naj zagotovijo brezplačno parkiranje

Župane je ob tem pozval, da v času zaprtja javnega potniškega prometa za občane omogočijo brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih.

Mestna občina Ljubljana se je že odzvala, v ponedeljek bodo dvignili zapornice na vseh zunanjih mestnih parkiriščih. Parkiranje do 30. novembra bo za vse brezplačno na parkirnih mestih, plačljive pa ostajajo garažne hiše.

Zaprle se bodo tudi avtošole

Prav tako ne bodo delovale avtošole, niti v primeru pisnih izpitov cestnoprometnih predpisov ali inštrukcij za vožnjo z motornimi kolesi, kjer ni neposrednega stika med inštruktorjem ter tečajnikom. "Ne bomo dajali nobenih izjem, da ne pride do komunikacijskih šumov, kaj je dovoljeno in kaj ne," je pojasnil minister. Poudaril je, da zaupa zdravstveni stroki in verjame, da če "14 dni avtošole ne izvajajo svojega programa, ne bo večjega izpada." Če bodo ukrepi trajali še dlje, pa bi se lahko začeli pogovarjati o možnostih dela izpitov na daljavo.

Pogovor s prometnim ministrom Jernejem Vrtovcem

Tehnični pregledi ostajajo

Ta odlok pa ne velja za tehnične preglede in pooblaščene registracijske organizacije s področja motornih vozil. Tehnični pregledi ostajajo, pravi minister.

Veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita, ki zaradi začasne prepovedi potečejo od 16. do 30. novembra, se podaljša do 31. januarja 2021, piše v odloku.

Opozorila, da prevozniki ne bodo preživeli

Kljub vsem ministrovim obljubam pa se iz vrst prevoznikov v javnem potniškem prometu slišijo svarila, da nove ustavitve marsikje ne bodo preživeli. V Ljubljanskem potniškem prometu so imeli že spomladi več kot osem milijonov evrov izgube. "Pri nas je trenutno upad potnikov 70-odstoten, na avtobusih je bilo maksimalno 18 potnikov, kar je daleč pod navodili NIJZ-ja," je za TV Slovenija poudaril direktor LPP-ja Peter Horvat. Dodal je, da se s temi ukrepi kaže tudi odnos vladajočih do javnega potniškega prometa, saj ga zapirajo kar z danes na jutri in se nihče ne vpraša, kako bodo ljudje prišli na delo, po nujnih opravkih, k zdravniku.

V ponedeljek bo obstal javni promet