Takole so na nosilih prinesli potico velikanko. Foto: Miro Štebe/TV Slovenija
Takole so na nosilih prinesli potico velikanko. Foto: Miro Štebe/TV Slovenija
false
Gasilske maše imajo v Trzinu že dolgo tradicijo. Foto: Miro Štebe/TV Slovenija
Florjanov sejem ob 110. obletnici GD Trzin

Ob jubileju so med drugim položili tudi temeljni kamen za nov gasilski dom, kjer bodo svoje prostore dobili tudi člani civilne zaščite in planinci. Trzinski gasilci so zelo dejavni, saj v zadnjem času v poprečju kar po 16-krat na leto hitijo na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo, ob tem pa imajo tudi zelo veliko izobraževalnih in drugih dejavnosti. V primerjavi s podobnimi društvi so sorazmerno dobro opremljeni, saj imajo kar tri avtomobile in večino sodobnejše gasilske opreme, vendar njihov gasilski dom že dolgo poka po šivih. O novem domu so že dolgo razmišljali, zdaj pa so tudi na občini prisluhnili njihovim potrebam.

Sicer pa imajo gasilske maše v Trzinu že zelo dolgo tradicijo. Ker je sv. Florjan tudi trzinski farni zavetnik, so prvo gasilsko mašo pripravili že takoj po ustanovitvi društva. Udeležili so se je tudi gasilci iz sosednjih društev in godba iz Mengša. Tradicijo so leta 1953 prekinili, ker je gasilske maše na Florjanovo nedeljo takratna oblast prepovedala, že pred osamosvojitvijo Slovenije pa so se Trzinci kot prvi v Sloveniji odločili, da svoje maše na Florjanovo nedeljo spet obudijo. Kmalu so jih začela posnemati tudi druga društva, tako da je zdaj na Florjanovo nedeljo po Sloveniji kar veliko gasilskih maš, v Trzinu pa so se odločili, da bodo v počastitev svojega zavetnika pripravljali tudi svoje sejme.

Letos so tako pripravili že 17. Florjanov sejem, ki vedno traja po dva dni, spremlja pa ga cela vrsta spremnih prireditev. Glavni organizator sejma je Turistično društvo Kanja Trzin, v veselo dogajanje v času sejma pa se s svojimi dejavnostmi in predstavitvami vključujejo tudi druga trzinska in sosednja društva. Tokrat se je na sejmu predstavilo rekordno število razstavljavcev, v turističnem društvu pa pri tem poseben poudarek namenjajo tistim razstavljavcem, ki predstavljajo turistično ponudbo bližnje in tudi daljne okolice Trzina, rokodelcem in izdelovalcem umetne obrti, z veseljem pa sprejmejo tudi razstavljavce ekološko pridelanih živil.

Že pred leti so na trzinskem sejmu predstavili tudi klobaso velikanko in potico velikanko. Tudi letos potica ni manjkala. Dolga je bila nekaj več kot pet metrov, na prizorišče pa so jo prinesli člani trzinske folklorne skupine. Prve kose potice je narezal sam trzinski župan Peter Ložar, potica pa je bila res velika in okusna. Pokusili so jo lahko vsi obiskovalci sejma.

Florjanov sejem ob 110. obletnici GD Trzin