Glazerjeve listine, ki jih podelijo za pomembne dosežke na področju kulture v krajšem časovnem obdobju, gredo tokrat v roke arhitekta Davida Mišiča, vizualne umetnice Nike Autor in kiparja Marjana Mirta, so sporočili z občinskega odbora za podelitev Glazerjevih nagrad.

Primož Premzl je leta 2020 prejel že Schwentenerjevo nagrado za založništvo. Na posnetku je z nekaterimi knjigami, izdanimi pod streho njegovega Umetniškega kabineta. Foto: Radio Maribor
Primož Premzl je leta 2020 prejel že Schwentenerjevo nagrado za založništvo. Na posnetku je z nekaterimi knjigami, izdanimi pod streho njegovega Umetniškega kabineta. Foto: Radio Maribor

Predsednik pristojnega odbora Miran Štuhec je na razglasitvi prejemnikov povedal, da so se odločili letos podeliti nagrado in priznanja za v zadnjih letih manj vidna področja. "To je pomembno iz več razlogov. Listino za arhitekturo smo na primer podelili zato, ker se v zadnjih letih v Mariboru zelo veliko gradi in obnavlja in je prav, da med temi, ki so pri tem ključni, najdemo takšne, ki se s svojim delom še posebej izkažejo. Za listino za Niko Autor pa smo se med drugim odločili zato, ker je intermedijska umetnost že dlje časa eno pomembnih ustvarjalnih področij v Mariboru," je dejal Štuhec.

Hkrati je treba ceniti njegovo sposobnost, predanost, gotovo tudi svojevrsten entuziazem, ti so odločilno pripomogli, da je ustvaril izjemno velik opus.

Iz utemeljitve nagrade za Primoža Premzla

Izjemna dejavnost založnika, raziskovalca in zbiratelja kulturne dediščine Primoža Premzla "sega na različna področja, osrednja os pa je založništvo. Tu je njegovo delo za mariborski in slovenski kulturni ter duhovni prostor neprecenljivo zato, ker je Premzl zmeraj znal oceniti, katere založniške odločitve imajo kulturnozgodovinski značaj in kaj je v tem smislu odločilno za krepitev suverenega življenja v narodni ter mednarodni skupnosti. Tudi zato, ker je subtilno prepoznal tipike, vezane na mariborski kontekst, ter jih je odlično predstavil v danes zelo zahtevnem kulturnem prostoru. Hkrati je treba ceniti njegovo sposobnost, predanost, gotovo tudi svojevrsten entuziazem, ti so odločilno pripomogli, da je ustvaril izjemno velik opus," je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Premzl "je med ljudmi, ki govorijo tiho, a je njegov prispevek izjemno slišan", pa je ob razglasitvi dodala Karmen Teržan Kopecky, podpredsednica odbora za podelitev Glazerjevih nagrad.

Letošnjo Glazerjevo listino s področja arhitekture prejme David Mišič, katerega delo je po navedbah strokovne komisije zavezano naprednemu oblikovanju, tehnični brezhibnosti in najvišji kakovosti. "Vedno znova ponudi čuten odgovor na izziv gradnje in je v dinamičnem dialogu z njenimi specifičnimi smisli," piše v utemeljitvi.

Janko Glazer (1893–1975). Foto: Wikipedia
Janko Glazer (1893–1975). Foto: Wikipedia

Glazerjevo listino prejme tudi večmedijska umetnica Nika Autor, katere "subtilna vizualna estetika odlično združuje konkretne stvarnosti s poetičnimi refleksijami". Kot še piše v utemeljitvi, "njena dela pozivajo k opolnomočenju ter podajajo glas in podobo vsem tistim, ki v naši družbi niso vidni ter slišani".

Listino tokrat prejme tudi kipar Marjan Mirt, ki "zasnove svojih skulptur podreja likovni poetiki in zakonom likovnega jezika, postavlja jih v polje sodobnih filozofskih smeri, obenem pa je odprt za nove tehnologije, ki mu omogočajo drugačen pristop k delu". "V celotnem procesu priprave, oblikovanja, izdelave in končne izvedbe artefaktov ter z njihovim umeščanjem v prostor je pogosto inovator. Prisluhnila mu je tudi tujina."

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je najvišje občinsko priznanje na področju kulture. Nagrade, ki jih mariborska občina podeljuje od leta 1987, so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru.

Nagrado in listine bodo dobitnikom podelili na prireditvi 31. marca v Minoritski cerkvi.