Arsenovič in vršilka dolžnosti direktorja novoustanovljenega Javnega holdinga Maribor (JHMB) Lidija Pliberšek sta zagotovila, da je povezovanje podjetij potrebno za boljši servis občanom. To je Arsenovič obljubil v predvolilni zavezi. "Verjamem v to, da brez tega koraka ne bi bilo takšnega razvoja, kot ga meščani od naših javnih podjetij pričakujejo," je dejal mariborski župan.

Povezovanje ne pomeni nižje cene položnic, saj so zdajšnje primerljive z drugimi v državi. Po Arsenovičevih besedah so bili v dvig cen v prejšnih mesecih primorani, saj so le tako lahko občinska podjetja ohranili pri življenju in normalnem denarnem toku.

Mestna občina Maribor je sicer stoodstotna lastnica holdinga, osnovni kapital v obliki stvarnih vložkov znaša 16 milijonov evrov, dodatnih 100.000 evrov v obliki denarnih vložkov. Arsenovič je še pojasnil, da je imela občina doslej z ustanavljanjem holdinga za okoli 140.000 evrov izdatkov, učinki združevanja po prvem letu za naslednji dve leti pa so ocenjeni na okoli milijon evrov.

V Mariboru ustanavljajo mestni holding

Občina bo pridobila celotne deleže podjetij

V d. direktorja Lidija Pliberšek, ki sicer prihaja iz pogrebnega podjetja, pravi, da sama delovanja holdinga ne vidi na vrhu piramide s podrejenimi posameznimi podjetji, ampak kot pomemben mehanizem, ki povezuje podjetja.

Znotraj holdinga naj bi bilo prerazporejenih 87 zaposlenih, vsem pa so vsaj še leto dni zagotovljene vse pravice iz dosedanjih pogodb. "V tem času pa bo treba jasno definirati poslovne procese. To bomo počeli skupaj z delavci, s sindikatom in svetom delavcev," je povedala.

Sedež holdinga je prostor dobil v poslovni stavbi Nigrada na Zagrebški cesti. Ker so nekatera podjetja še vedno v delnem solastništvu zasebnih ali državnih lastnikov, pa si bo mestna občina po besedah župana prizadevala te lastniške deleže čim prej pridobiti v last.

(Ne)smiselnost ustanavljanja holdinga v Mariboru