Dober tetovator mora imeti tudi mirno roko. Foto: MMC RTV SLO
Dober tetovator mora imeti tudi mirno roko. Foto: MMC RTV SLO

Že pet tisoč let star mumificiran pračlovek Otzi je imel na svojem telesu kar 57 tetovaž. Za domorodce na Borneu, Samoi in za Maore je tetoviranje še vedno pomemben obredni ritual, pripoveduje tetovator polinezijskih korenin. "Tetovaže imajo simbolični pomen za številne ljudi, zato spoštujem svojo tradicionalno kulturo," pojasnjuje Heikua Toa, tetovator iz Francije.

Tisti, ki razmišljajo o tetovaži, lahko na tatoo konvenciji pridobijo številne zanimive informacije. Konvencija pa je tudi priložnost za izmenjavo znanj. In kakšne so veščine dobrega tetovatorja? "Tega je veliko, seveda začne se z risanjem, veliko časa mora normalno vložiti v tetoviranje, higiena je tudi v bistvu na prvem mestu," je prepričan Uroš Grahek iz Trbovelj, Bogdan Pelcl iz Gornje Radgone pa izpostavlja: "Smisel, smisel za risanje, mirno roko, biti iznajdljiv, se znajti v določenih stvareh."

Organizatorji bodo najboljše tetovaže, ki spadajo v kategorijo umetniških presežkov, tudi nagradili. Aleš Kapin pa ob tem poudarja, da je glavni namen konvencije "ozaveščanje, kultura, da to ni več tabu". "To je umetnost, umetnost na koži, ki je v vzponu," je prepričan.

Franja Pižmoht, TV Slovenija

Mojstri tetoviranja se predstavijo
Mojstri tetoviranja se predstavijo