Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot je razvidno iz letnega poročila mariborskega javnega stanovanjskega sklada v lasti mariborske in nekaterih primestnih občin, je na novi razpis oktobra lani prispelo 1106 vlog, trenutno pa poteka pridobivanje podatkov o prosilcih.

Število prosilcev je do leta 2019 naraščalo, v zadnjih letih pa se jih na razpis prijavi okoli 1100, pri čemer je povpraševanje bistveno večje pri tistih z nižjimi dohodki, kot pri tistih z višjimi, ki so zavezani k plačilu varščine v višini treh mesečnih najemnin.

Praviloma stanovanje dobijo tudi vsi prosilci, ki spadajo v to kategorijo.
Tržno najemnino je lani plačevalo 84 najemnikov, sklad pa razpolaga še s 50 začasnimi bivalnimi enotami, 22 namenskimi stanovanji za mlade, 21 službenimi, 18 stanovanji v javno-zasebnem partnerstvu ter 13 oskrbovanimi stanovanji.

Razpisa za oddajo službenih stanovanj lani, tako kot tudi leto prej, niso izvedli, so pa konec leta 2021 skladno s pravilnikom o oddaji preverili upravičenost do najema, pri čemer so ugotovili, da le en najemnik ni več upravičen do najema. Naslednje preverjanje načrtujejo konec leta.

V skladu s stanovanjskim zakonom preverjajo tudi upravičenost neprofitnih najemnikov. Maja lani so zaključili preverjanje 327 najemnikov, med katerimi je bilo 12 takih, ki pogojev ne izpolnjujejo več, zato so jim začeli obračunavati tržno najemnino.

Decembra so izvedli tudi razpis za oddajo osmih namenskih najemnih stanovanj mladim in mladim družinam za petletno obdobje in s tržno najemnino, na katerega je prispelo osem vlog. Sklad upravlja še 13 oskrbovanih stanovanj na Panonski ulici, za katera je na čakalni listi 37 prosilcev.

Lani razpisali 39 deložacij za 29 različnih najemnikov

Sicer pa je imel mariborski stanovanjski sklad konec lanskega leta odprtih za skoraj 1,8 milijona evrov terjatev iz naslova najemnin in ostalih stroškov, kar je enako kot leto prej. Najemnikom so poslali 1322 opominov pred izvršbo. Ob tem so jim vročili 93 opominov pred tožbo zaradi neplačevanja najemnine in stroškov ter 58 opominov zaradi drugih kršitev najemne pogodbe.

Kot ob tem pojasnjujejo na skladu, se neplačevanje stroškov nadaljuje, čeprav najemnike vztrajno opozarjajo na možne posledice ter jih po finančno pomoč napotujejo na center za socialno delo ter nevladne organizacije. "Hkrati opažamo, da narašča odzivnost nekaterih neplačnikov, ki se po prejetem opominu nekoliko prej kot v preteklosti oglasijo in poskušajo vsaj delno poravnati dolg ter se s tem izogniti deložaciji," pravijo na stanovanjskem skladu.

Kljub temu so lani razpisali 39 deložacij za 29 različnih najemnikov, zoper katere so izvršili sedem izpraznitev stanovanj, med temi so jih v štirih primerih najemniki izpraznili še pred prisilno deložacijo. V 32 primerih so ukrep odložili bodisi zaradi poplačila dolga bodisi zaradi podaljšanja roka za prostovoljno izselitev.

Številke glede tega najostrejšega ukrepa so sicer zadnja leta precej nižje kot v času hude finančne krize v prejšnjem desetletju. Predlani so tako izvedli le dve deložaciji, leto prej tri, medtem ko so jih na primer leta 2012 izvedli 60.

Za investicijsko vzdrževanje je sklad lani porabil skoraj milijon evrov, malenkost več pa za gradnjo in nakup stanovanj, zemljišč in poslovnih prostorov. Med drugim trenutno načrtujejo izdelavo novega prostorskega akta za sosesko Studenci med Ruško in Valvazorjevo ulico ter za stanovanjski objekt na Vrbanski cesti, medtem ko je za gradnjo večstanovanjskega objekta z okoli 60 stanovanji na Dvoržakovi ulici občinski prostorski načrt že potrjen.