Pohorska vzpenjača. Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača. Foto: BoBo

Za vmesno postajo Pohorske vzpenjače so bila pred kratkim končana vsa gradbena dela, montaža postaje pa bo po ocenah izvajalca, podjetja Leitner, trajala od šest do osem tednov.

Ob vmesni postaji je treba postaviti dva dodatna stebra, dva obstoječa stebra pa zamenjati. Pri tem bo izvajalec snel jeklenico krožne kabinske žičnice, ki jo bo po koncu del moral namestiti nazaj in utiriti, pred začetkom rednega obratovanja pa bodo potrebni še vsi pregledi in testiranja, so pojasnili v Javnem holdingu Maribor.

Gre za prvo investicijo v sklopu širšega projekta modernizacije žičniških naprav in izgradnje zunanjega centra Maribor-Areh v skupni vrednosti 7,5 milijona evrov, za katerega bo mariborsko javno podjetje Marprom prejelo skoraj šest milijonov evrov državnega denarja. Med drugim je predvidena še postavitev nove sedežnice Ruška ter ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte.

Med prekinitvijo delovanja Pohorske vzpenjače bodo sedežnice Radvanje, Poštela in Sleme po napovedih javnega holdinga obratovale ob četrtkih, petkih, sobotah, nedeljah in praznikih.

Prevoz z Radvanjem in s Poštelo bo na razpolago med 9. in 19. uro tako navzgor kot navzdol, ob potnikih pa bo mogoč še prevoz koles. Medtem bo sedežnica Sleme, ki bo delovala med 9. in 18. uro, zaradi neprilagojenega vstopa na zgornji postaji vozila potnike samo navzgor, ob tem pa na njej ne bo mogoče prevažati koles.

Vse personalizirane vozovnice za krožno kabinsko žičnico in Bike park Pohorje bodo veljale tudi za uporabo sedežnic. Kljub temu bo Marprom imetnikom omenjenih vozovnic podaljšal njihovo veljavnost za čas, ko Pohorska vzpenjača ne bo v pogonu med montažo vmesne postaje.