Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborčani so sistem MBajk težko pričakovali in ga hitro vzeli za svojega, kaže anketa Radia Slovenija med Mariborčani. Pravijo, da je priročen, uporaben in se izplača.

Zdajšnjim 22 postajam za izposojo se bodo že kmalu pridružile dodatne. "Zagotovo se bosta jeseni postavili še dve postaji. Lokacije še niso natančno določene, načeloma ena na Ljubljanski, sicer pa odvisno, v katero smer se bo zadeva širila," je povedal vodja sistema MBajk pri Europlakatu Dominik Ivančič. Še tri postaje pa bodo postavili do konca leta.

Sistem MBajk se je v Mariboru izjemno uveljavil. 11.500 aktivnih uporabnikov, v treh mesecih 170.000 izposoj, v povprečju je vsako kolo izposojeno devetkrat na dan, rekord je bil 17-krat:
"Če to primerjamo z Ljubljano, je v Ljubljani rekord devetkrat na dan. Maribor je tudi rekorder med našimi sistemi po svetu, ki so v 60 ali 70 mesti," je pojasnil Ivančič.

Odtujitev ali večjih poškodb do zdaj ni bilo, pojavljajo se običajne okvare, tako da v delavnici vsak dan popravijo do 5 koles. Zgodi pa se, da je določena postaja kdaj prazna ali povsem polna, tako da kolesa ni mogoče vrniti oz. je to treba storiti na sosednji postaji. "Sama postavitev postaj je namenoma takšna, da so zelo blizu skupaj," je dodal sogovornik.

Sicer pa kolesa med postajami premeščajo s kombijem.