Pogajanja o koaliciji v mestnem svetu po besedah župana Arsenoviča še potekajo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Pogajanja o koaliciji v mestnem svetu po besedah župana Arsenoviča še potekajo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Gre za rekordno visok proračun, s tem da je lanska realizacija občinskega proračuna po besedah vodje urada za finance in proračun Mateje Cekić dosegla odhodke v višini 139,6 milijona, prihodke v višini 124 milijonov in 25 milijonov evrov iz zadolževanja. Od lani ostaja v občinski blagajni 14 milijonov evrov, zaradi višje povprečnine bo 4,5 milijona evrov več dohodnine, a se odhodki zaradi vladnih zavez za zvišanje plač skupinam zaposlenim v javnih zavodih in draženja energentov zvišujejo za okoli 20 milijonov evrov. "Velik izziv je, kje bomo dobili ta dodatna sredstva," je povedala na novinarski konferenci.

Zadolževanje za naložbe

Zadolževanje je predvideno za naložbe. Letos bodo med drugim nadaljevali izgradnjo kanalizacije, Centra Rotovž, Zdravstvene postaje Magdalena in dravske kolesarske steze, predviden je zaključek postavitve nove brvi čez Dravo in obnove Lenta. Začenja se gradnja zahodne obvoznice in atletske dvorane, med projekti sta tudi obnova Osnovne šole Tabor I in izgradnja Vrtca Brezje.

Sorodna novica Mariborski organizatorji Ofema še niso zagotovili dovolj študentskih sob

Župan Saša Arsenovič je kot največji izziv Maribora letos izpostavil organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) in krotenje stroškov zaradi višjih cen energentov. "Upam, da bo na državni ravni kmalu sprejeta nova uredba, ki bo omogočala nižjo ceno toplote v tistih ustanovah, ki so bile zdaj bolj izpostavljene," je dejal.

Višje položnice, a ne toliko, kot so napovedovali

Poudaril je, da občinski proračun ne more prenesti vseh podražitev, ampak bodo del bremena morali nositi tudi končni uporabniki. Na občinske subvencije za ogrevanje, kakršne so podeljevali pred dvema letoma, tokrat ne gre računati, saj je po besedah župana zdaj povsem drugačna situacija. Je pa omenil možnost obročnega plačevanja položnic, a za to pred leti po besedah direktorja Energetike Maribor ni bilo veliko zanimanja med občani.

Direktor Energetike Maribor Boris Novak upa, da bo vlada poskrbela za zamejitev cen za ogrevanje vrtcev, šol in zdravstvenih domov. Verjame, da se bo to zgodilo še pred izdajo položnic za ogrevanje v februarju, ki bodo sicer v vsakem primeru višje, a ne toliko, kot so sprva napovedovali. Po prvotnih napovedih naj bi se ogrevanje pri Energetiki Maribor podražilo za gospodinjstva za 80, za poslovne odjemalce pa za 200 odstotkov.