Foto: MMC RTV SLO/Maj Gačar
Foto: MMC RTV SLO/Maj Gačar

Maribor je vselej veljal za mesto s športnim srcem, poletni največji športni dogodek za mlade pa bo v mesto pripeljal 3600 udeležencev iz vse Evrope, so sporočili iz pisarne organizatorjev. Organizacija tako pomembnega dogodka po njihovem mnenju prinaša številne prednosti za mesto, skupnost in prebivalce, med drugim prenovo športne infrastrukture in študentskih domov ter razvoj mesta kot turistične destinacije, a ob tem predstavlja tudi izjemen logistični zalogaj, zato bo za izvedbo na najvišji ravni potrebno sodelovanje.

Sorodna novica Prazne študentske postelje nujne za izvedbo OFEM

Trenutno so na potezi stanovalci študentskih domov, ki jih organizatorji prosijo za 15-dnevno začasno izselitev, s katero bodo omogočili nastanitev športnikov in vzpostavitev olimpijske vasi. Za namestitev gostov so sicer rezervirali vse razpoložljive turistične zmogljivosti v mestu in okolici, kar pa ne zadošča njihovim potrebam.

Organizatorji si zato prizadevajo vzpostaviti olimpijsko vas v študentskem kampusu na Gosposvetski, kjer bodo na zahtevo Evropskega olimpijskega komiteja bivali izključno športniki in spremljevalno osebje.

Odločitev o podpisu aneksa o začasni izselitvi med 17. in 31. julijem, torej sredi poletnih počitnic in po izpitnih rokih, je za študente povsem prostovoljna, v zameno za to pa bodo oproščeni plačila najemnine za ves julij.

Ritonja: Poskrbeli bomo za pomoč pri selitvi

Direktorica Ofema Nataša Ritonja poudarja, da jim bodo zagotavljali podporo skozi celoten postopek, saj se zavedajo, da je začasna izselitev lahko stresna in naporna, zato bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo ta proces za stanovalce minimalno obremenjujoč.

"Poskrbeli bomo tako za škatle in fizično pomoč pri selitvi teh škatel, zagotovljena pa bo tudi varna hramba stvari za vse, ki jih ne morejo odnesti domov, ter čiščenje pred izselitvijo in po njej," je poudarila.

Stanovalci študentskih domov imajo čas za končno odločitev in podpis aneksa do 23. januarja, do zdaj pa se jih je za to odločilo več kot 1300. "Verjamemo, da bodo prepoznali pomen dogodka in bodo svoje sobe za ta kratek čas prepustili mladim športnikom, s tem pa pomagali ustvariti lepo poglavje slovenske zgodovine športnih dogodkov," je dodala Ritonja.

Ambasador dogodka Filip Flisar. Foto: EPA
Ambasador dogodka Filip Flisar. Foto: EPA

Optimističen je tudi nekdanji olimpijec in ambasador dogodka Filip Flisar, ki zaupa v športni duh Mariborčanov. Kot pravi, bodo morali kot mesto stopiti skupaj, saj gre za velik festival, ki za vsakega Mariborčana nekaj pomeni.

"Športna infrastruktura se bo razvijala, prav tako utrip mesta. Zato podprimo dogodek, naredimo to vsi skupaj. K nam pridejo najboljši mladi športniki, pokažimo jim, da smo tudi Mariborčani v srcu najboljši," se je pozivu pridružil Flisar.

Priprave na športni festival potekajo tudi na drugih področjih. Te dni je izbrano podjetje začelo rušenje stare tribune in bližnjega objekta na atletskem stadionu na Poljanah, ki bo tako dobil novo ogrevalno dvorano. Vrednost del znaša 5,8 milijona evrov, ministrstvo, pristojno za šport, pa je ob koncu lanskega leta zagotovilo sofinanciranje v znesku treh milijonov evrov.