S protikoronskimi ukrepi nezadovoljna množica je v središču Maribora vzklikala
S protikoronskimi ukrepi nezadovoljna množica je v središču Maribora vzklikala "maske dol". Foto: Jernej L.

Na Glavnem trgu v Mariboru se je popoldne sprva zbralo približno 150 protestnikov, ki so se organizirali prek družbenih omrežij, nato pa je množica občutno narasla. Izrazili so protest proti zaprtju države oz. t. i. lockdownu ter proti vladnim ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije covida-19.

Sorodna novica Petkovi protestniki na Trgu republike odkrili "spomenik vladi v odhajanju"

Protestniki, ki so bili brez mask in varnostne razdalje, so vihteli slovenske zastave in s seboj prinesli transparente z napisi: "Zdaj bije bitko vsak, saj vzeli bi še zrak", "Uživajte, dokler lahko", "Danes imamo pouk v trgovini s pohištvom" in "V šoli nosimo nasmeh, ne mask". Eden od transparentov pa je učitelje pozval k nošenju mask, testiranju in cepljenju, da bodo šole odprte. Objeti so med drugim zapeli Dan ljubezni, je poročal spletni Večer.

"Kolikor je bilo opaziti, je šlo za zelo pisano druščino protestnikov, z različnimi idejami, prepričanji in ozadji. Vsem pa je skupno, da imajo protikoronskih ukrepov dovolj in da so precej jezni ob situaciji, v kateri smo se znašli," je za TV Slovenija poročal Janez Krušič Sterguljc.

Policisti zgolj opozarjali

Policisti so po poročanju TV Slovenija protest zgolj budno spremljali. Večkrat so po megafonu zbrane pozvali, naj spoštujejo vladne ukrepe, držijo distanco in si nadenejo maske. A so bili pozivi pospremljeni z žvižgi in tudi s kletvicami. Nekaj protestnikov je med samim protestom verbalno napadlo tudi ekipo TV Slovenija.

Udeležencev protesta, kolikor je bilo videti, policisti niso popisovali, njihovo posredovanje pa ni bilo potrebno, je še poročal Krušič Sterguljc.

"Maske dol, vlada pa v zapor"

Okoli krožišča so se vozili taksisti in hupali. Pozneje se je skupini protestnikov na Glavnem trgu pridružilo večje število ljudi in skupaj so se okoli 15. ure popoldne podali prek Starega mostu in nazaj ter nato na Trg svobode, kjer so sklenili zborovanje. Vpili so "Maske dol, vlada pa v zapor", je še zapisal Večer.

Na Trgu svobode v središču Maribora se je zbralo okoli 1000 ljudi, ki jih najbolj motita ukrep šolanja na daljavo in ukrep nošnje mask na prostem, je poročal spletni portal Maribor24.si. Ker si stroka in vlada nista enotni glede nošenja mask na prostem, je bilo med zbrano množico slišati daleč največ nezadovoljstva prav nad tem ukrepom, zbrani pa so pozvali k svobodnemu gibanju in koncu ukrepov, ki po mnenju večine niso upravičeni, še piše omenjeni portal.

Policija: Kršilcem bomo poslali plačilne naloge

Policija je potrdila, da sta popoldne v Mariboru potekala dva neprijavljena javna shoda, oba sta bila organizirana proti vladnim ukrepom za omejevanje virusa SARS-CoV-19. Zapisali so, da so protesti potekali mirno in brez zaznanih kršitev javnega reda in miru. Število udeležencev se je spreminjalo, na Trgu svobode pa se jih je zbralo okoli 800.

Žal večina udeležencev protesta, čeprav so jih policisti po megafonu ves čas nenehno pozivali, naj spoštujejo predpisane ukrepe, si nadenejo maske, se ne družijo in ne sodelujejo na neprijavljenem shodu, tega ni upoštevala. Kot so policisti opozarjali in obveščali udeležence shoda, je policija, ki je s svojo navzočnostjo preprečevala morebitne kršitve javnega reda in miru, posamezne kršitve tudi snemala. Med udeleženci protestov je bilo zaznano tudi večje število otrok. Samemu varovanju množičnega zbiranja, kjer so bili udeleženi otroci, so bili ustrezno prilagojeni tudi postopki policistov, ki so skladni s pravili policijske stroke in taktiko delovanja policije.

Policisti so potek shoda ustrezno dokumentirali in bodo na podlagi zavarovanih videoposnetkov identificirali kršilce, ki jim bodo zaradi kršitve vladnih odlokov in s tem zakona o nalezljivih boleznih po pošti poslali plačilne naloge. Poskušali bodo ugotoviti tudi, kdo je bil organizator tega shoda, in bodo ukrepali tudi zoper njega.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

15.000 podpisov

Poziv več civilnih iniciativ staršev, pedagogov in drugih državljanov proti testiranju otrok na okužbo z novim koronavirusom je že presegel 15.000 podpisov, so medtem sporočili pobudniki.

To po njihovih besedah jasno kaže, da poseganja v temeljne ustavne in človekove pravice otrok in tudi drugih državljanov ne dovolijo. Iniciative ugotavljajo, da oblast v imenu epidemije "avtoritativno ruši temelje pravne države, vztrajno uporablja represivne ukrepe, aparat neprava, pelje v brezno brez dna in uničuje osnovno bit človeka in ljudstva".

Civilni iniciativi Otrok ne damo in Maske dol

Njihov cilj je ozaveščati, povezovati in zagovarjati identiteto človeka. Med omenjenimi civilnimi iniciativami sta denimo civilni iniciativi Otrok ne damo in Maske dol.

V Mariboru protest proti ukrepom