Ko so policisti obrnili spomenik vladi v obliki granitne kocke, sta ven skočila
Ko so policisti obrnili spomenik vladi v obliki granitne kocke, sta ven skočila "premier Janša" in "minister Hojs". Foto: BoBo

Pred parlamentom na Trgu republike se je pojavilo zgolj nekaj protestnikov, saj so zaradi protikoronskih ukrepov udeležbo odsvetovali in raje vse skupaj v živo prenašali prek spleta. Spomenik vladi v odhajanju v obliki velike sive granitne kocke s skritima protestnikoma v njej je počasi korakal čez Trg republike in nato "parkiral" sredi trga. Na spomenik so protestniki pripeli ploščico z napisom: "Vladi v odhajanju – uživajte, dokler lahko – ulica vas čaka".

Sorodna novica Štiri opozicijske stranke vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janše

Ko je policija obstopila protestnike, so ti poudarili, da ne kršijo nobenih protikoronskih ukrepov, saj ne gre za nikakršno množično zbiranje, in da zgolj izvajajo novinarsko konferenco, kot so to dopoldne na trgu izvedli predstavniki opozicije ob vložitvi ustavne obtožbe premierja Janeza Janše.

"Nobeni vladi ni v enem letu uspelo narediti toliko škode, kot jo je naredila ta vlada. Tega se zavedajo. Dokaz za to je tudi t. i. lockdown, v katerem smo, ki to ni. Zgodilo se je to, kar so najbolj zagotavljali, da se ne bo, namreč šole in vrtci so se zaprli prvi, gospodarstvo se sploh ni zaprlo, odprte so trgovine s pohištvom itd. Med lockdownom so prosti dnevi, ko se ta ne bo upošteval, in kar je najbolj absurdno, se je vlada sama mimo priporočil stroke odločila, da uvede obvezno nošenje mask na prostem," je na novinarski konferenci protestniškega gibanja povedal eden od neuradnih vodij petkovih kolesarjev Jaša Jenull in dodal, da vlada iz dneva v dan dokazuje, da je "nesposobna, koruptivna in škodljiva".

Protestniki bodo vztrajali

Po Jenullovih besedah so protestniki prepričani, da bo takoj, ko bo varno in zdravstveno odgovorno, Trg republike znova poln protestnikov, tako pa bo tudi na trgih po drugih slovenskih mestih. Vlade ne podpirata več kot dve tretjini prebivalstva Slovenije, ne podpira je poročilo State Departmenta o človekovih pravicah, niti Evropska unija, je naštel. Vztrajali bodo, dokler se vlada ne umakne na "smetišče zgodovine", je napovedal.

"Edina odgovorna stvar, ki jo lahko naredi strahovlada, ki ne premore več niti 46 glasov, je, da nemudoma odstopi in zagotovi možnost predčasnih volitev," je pozval Jenull.

Po nagovoru Jenulla so spomenik navzoči posamezniki popisali s sporočili, kot je "dovolJJ", nato pa je kocka nadaljevala pot do stavbe parlamenta, kjer se je hitro ob kocki zbralo večje število policistov. Možje v modrem so jo obrnili "na glavo" in iz nje sta skočila protestnika, ki sta si nadela maski premierja Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa.

Spomenik vladi v odhajanju pred državnim zborom. Foto: BoBo
Spomenik vladi v odhajanju pred državnim zborom. Foto: BoBo

Protestniki: Ne igrajte se z nami

Ljudem prekipeva ob nesmiselnosti ukrepov, so jezni, ogorčeni in na meji svojih zmogljivosti in potrpežljivosti, so v sporočilu za javnost pred petkovo "akcijo" zapisali v Protestni ljudski skupščini. Vlada po njihovih besedah ves čas zavaja in se pretvarja, da gre za zajezitev epidemije in ukrepe, ki nas naj bi rešili, a je že v nedeljo ob posvetu na Brdu pri Kranju postalo jasno, da vlada znova izrablja epidemijo za svoje lastne interese, so prepričani.

Trenutni ukrepi po njihovih besedah nimajo popolnoma nobene povezave s priporočili strokovne skupine in primer tega je obvezno nošenje mask zunaj, česar ni predlagala strokovna skupina, temveč se je vlada za to sama odločila. Na drugi strani pa je strokovna skupina predlagala popolno zaprtje – torej tudi gospodarstva. Vendar pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izsilil in prilagodil ta ukrep na način, da gre samo za "priporočilo gospodarstvu", so zapisali.

V Protestni ljudski skupščini so kritični tudi do koordinatorja cepljenja Jelka Kacina, ki se ukvarja s promocijo vojske in odpira postaje za cepljenje, pri čemer stroka opozarja, da to ni smiselno, ker nimamo dovolj cepiva. "Vlada ni zagotovila zadostne količine cepiv in ni sposobna vzpostaviti kakršne koli celostne strategije za obvladovanje epidemije! Na drugi strani pa poziva vse nas, prebivalke in prebivalce, da se žrtvujemo in odpovedujemo ter da spoštujemo ukrepe – kljub njihovi nesmiselnosti," so zapisali.

Podpora vladi z vsako novo potezo še naprej pada, zato ta vlada po njihovih besedah ne more več opravljati svojih nalog, zato je čas za odhod. Vladi sporočajo, naj se ne igra z njimi: "Vaše zlorabe oblasti in vašega "hecanja" bo prej ali slej konec. Naredite edino mogočo odgovorno stvar in razpišite predčasne volitve ali pa se pripravite na posledice jeze, besa in ogorčenja, ki ga z vsakim dnem dodatno podžigate."