Za župana Maribora 18. novembra se bo potegovalo 18 kandidatov. Foto: BoBo
Za župana Maribora 18. novembra se bo potegovalo 18 kandidatov. Foto: BoBo

Za favorite veljajo aktualni župan Andrej Fištravec, ki je kandidaturo vložil z zbranimi podpisi občanov, nekdanji župan Franc Kangler, ki ga poleg njegove liste NLS podpirata še SDS in SLS, in podjetnik Saša Arsenovič, ki je kljub zbranim podpisom kandidat SMC-ja.

Županski kandidati so še neodvisni kandidatki Lidija Divjak Mirnik in Melita Petelin, Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (DeSUS), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope), Aleksander Kamenik (SAK), Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Na volitvah leta 2014 se je za položaj župana Mestne občine Maribor potegovalo 17 kandidatov. V drugi krog sta se prebila Kangler in Fištravec, ki je na nadomestnih volitvah leto in pol prej, na katerih je bilo 11 županskih kandidatov, nasledil Kanglerja. Ta je s položaja odstopil po protestih konec leta 2012, ki jih je zanetila postavitev radarjev na cestah.

Na volitvah leta 2010 je bilo 12 županskih kandidatov, leta 2004 dva več, leta 2002 pa deset.