Kandidatov za župana Maribora je vsak dan več. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Kandidatov za župana Maribora je vsak dan več. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Melita Petelin je bila med prvimi v mestu, ki so napovedali župansko kandidaturo, in dejstvo, da se je medtem javilo že 15 tekmecev, je ni odvrnilo od dejanske vložitve kandidature. V politiko je sicer stopila pred štirimi leti na Listi župana Andreja Fištravca, bila pozneje nekaj časa tudi podžupanja, a je po slabem letu dni skupaj s še nekaterimi drugimi svetniki zapustila županovo ekipo, ker se ni strinjala z njenim načinom dela. Zadnji dve leti je delovala kot samostojna svetnica, večkrat zelo kritična do Fištravca in njegovih sodelavcev.

Pred Petelinovo je župansko kandidaturo brez javne najave vložila stranka SD, ki za županjo predlaga nekdanjo direktorico Term Maribor Alenko Iskra. Ta pri oddaji kandidature ni bila prisotna, dokumente je v njenem imenu predala nekdanja poslanka SD-ja Majda Potrata.

V prejšnjih dneh so kandidature za župana Maribora uradno vložili nekdanji župan Franc Kangler (NLS, SDS, SLS), poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik, ki kandidira s podpisi občanov, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič, kandidat DeSUS Uroš Prikl, Aleksander Kamenik (SAK), kandidat SSN-a Zdenko Vinkov in gibanje Zedinjena Slovenija v imenu priprtega Andreja Šiška.

Kandidaturo sta s pomočjo podpisov občanov napovedala tudi zdajšnji župan Andrej Fištravec in podjetnik Saša Arsenovič. S podporo strank bodo kandidirali še Zdravko Luketič (NSi), Igor Domanjko (LNBP), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vlado Šega. (Levica).