Grad Snežnik je eden izmed biserov slovenske kulturne dediščine. Foto: BoBo
Grad Snežnik je eden izmed biserov slovenske kulturne dediščine. Foto: BoBo

Za polnejši utrip tega kulturnega spomenika si prizadevajo na ministrstvu za kulturo in v lokalni skupnosti, celoten kompleks pa je pripravljen prevzeti prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. Dozdajšnje neuspešno iskanje najemnika za grajske pristave minister za kulturo Zoran Poznič med drugim pripisuje okoreli zakonodaji, "ki potencialnim najemnikom v resnici onemogoča dolgoročnejše vlaganje in upravljanje objektov, kot je takšen biser".

Zato bodo do sredine pomladi z drugimi ministrstvi uskladili spremembe zakona o varstvu kulturne dediščine, da bo ta bolj življenjski. Za najem grajskega kompleksa se zanima podjetnik Batagelj, ki že upravlja Postojnsko jamo in Predjamski grad. Minister Poznič pravi: "To sodelovanje poteka brez zagat."

O Gradu Snežnik so se sicer pogovarjali že z marsikom, dodaja minister, bo pa za izbiro najemnika potreben javni razpis. Marjana Batagelja veseli zagotovilo, da bo grajski kompleks oddan v najem kot celota: "Ko tržiš in razlagaš kulturno dediščino, je takšno ločevanje nesmiselno in za uporabnika neprijetno."

Enotna notranjska zgodba?

Batagelj bi skupaj z drugimi dejavniki vso Notranjsko od Predjame do snežniškega gradu povezal v širšo zgodbo, pri gradu pa bo vsekakor treba urediti parkirišča in kanalizacijo. Župan Loške doline Janez Komidar napredek pozdravlja. Občina je do meje grajskega kompleksa že pripeljala vso potrebno infrastrukturo: "Tu mislim na kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo ter vodovodno omrežje."

Na območju samega gradu pa bo morala to urediti lastnica, torej država. V oživljanje grajskega kompleksa bi se sicer občina vključila tudi prek svojega Zavoda za kulturo in turizem, ki tam že zdaj skrbi za številne prireditve.

Grad Snežnik bodo oddali v najem