Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

"V Vrtcu Postojna obžalujemo zaplet s podaljšanjem pogodbe sodelavki, ki smo jo želeli obdržati v našem kolektivu. Sodelavki, ki ji je pogodba za določen čas potekla konec avgusta, smo mesec dni pred iztekom pogodbe ponudili novo pogodbo za določen čas, ki pa je ni podpisala. Žal nam je, da se sodelavka ni odločila podpisati ponujene pogodbe o delu," je ravnateljica postojnskega vrtca Elizabeta Zgonc zapisala v pojasnilu o dogajanju, ki je objavljeno na spletni strani Vrtca Postojna.

Sorodna novica Vzgojiteljici v petih letih devet začasnih pogodb, visoko noseča se je znašla na cesti

Ravnateljica je zapisala še, da se bodo ob morebitni sprostitvi delovnega mesta vzgojiteljice ali potrebe po nadomeščanju po zaključenem porodniškem dopustu spomnili nanjo in jo ponovno povabili v svoj kolektiv.

V Vrtcu Postojna je sicer zaposlenih 125 delavcev za nedoločen in 23 za določen čas. Kolektiv je razmeroma mlad, vendar zaposlenim za določen čas ob morebitnih upokojitvah ali odpovedih delovnega razmerja ponudijo nove pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

"Verjamem, da smo v vrtcu v tem in v vseh drugih primerih spoštovali delovnopravno zakonodajo, sicer pa bo naše delovanje pregledala tudi delovna inšpekcija in bomo sledili vsem njenim ugotovitvam in napotkom," še piše v izjavi Elizabeta Zgonc.

Zgodba sodelavke

TV Slovenija je prejšnji mesec poročala, da je 35-letna sodelavka v petih letih dobila devet pogodb o zaposlitvi za določen čas. V 8. mesecu nosečnosti ji je bilo dovolj negotovosti in je zahtevala pogodbo za nedoločen čas. "Bilo je rečeno, če greš na bolniški dopust, ti ne bomo dali nobene pogodbe, niti za določen čas," je dejala.

Ravnateljica je sicer tedaj zatrdila, da so vzgojiteljici nato ponudili pogodbo za določen čas, a nekdanja zaposlena pravi, da to ne drži. "Pogodbe za določen čas, ki mi jo je obljubljala ravnateljica, nikoli nisem videla."

Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja sicer ravnateljem dopušča, da verižijo pogodbe za določen čas v primeru negotovega vpisa otrok v šole in vrtce.

Na delovni inšpekciji pa so za Televizijo Slovenija tedaj povedali, da postojnski vrtec ni edini primer v Sloveniji, zato bodo opravili širši nadzor nad vrtci po Sloveniji.