Sobe so že opremljene in čakajo na otroke. Foto: TV Slovenija
Sobe so že opremljene in čakajo na otroke. Foto: TV Slovenija

To bo prvi primer, odkar se je začela vojna v Ukrajini, da se bo v drugo državo preselila celotna institucija. To so sami majhni, predšolski otroci, ki so skupaj z osebjem morali zbežati iz uničene sirotišnice. Preživeli so že dva napada. "Njihova sirotišnica je bila raketirana, pri prehodu na sever so bili bombardirani, preseljeni ob poljsko mejo. Po podatkih, ki jih imam od včeraj, teče že 68. ura, odkar so v zaklonišču. To zaklonišče pa pomeni dva metra in pol velika cev kanalizacije," razlaga poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Za sirote iz Ukrajine so opremili sobe in pripravili začasni dom v nekdanji šoli, zdaj kulturnem domu v Slavini. Za opremo sob so v zelo kratkem času na ZPM Ljubljana Moste - Polje v sodelovanju s POP TV-jem zbrali okoli 300 tisoč evrov.

"Ne govorimo več o institutu sirotišnice, ampak govorimo o toplem domu za otroke, ki nimajo svojega doma," poudarja Curk.

Pripravljeni na sprejem sirot iz Ukrajine

Svet krajevne skupnosti je v imenu vaščanov brez oklevanja odstopil kulturni dom otrokom. Članica sveta krajevne skupnosti Slavina Neža Spinelli poudarja: "Ni bilo nobenega 'ne', vsi smo soglasno to sprejeli."

Otroke bodo spremljale tri zdravnice, nekaj medicinskih sester in vzgojiteljice. Ob prihodu jih bodo pregledali naši pediatri. Slovenija se je s podpisom pogodbe zavezala, da se bodo otroci po končani vojni vrnili v Ukrajino. "Ko je neka država v vojnem stanju, se teh otrok, medtem ko je vojno stanje, ne daje v posvojitev ali rejništvo. In to je bilo v bistvu tudi v garantnem pismu, ki ga je Slovenija podpisala, zagotovljeno," razlaga direktorica urada za integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Sirote bodo preselili v Slovenijo takoj, ko bo ukrajinska vlada izdala še zadnje dovoljenje, kar naj bi se zgodilo že v nekaj dneh.

Pahor sprejel ukrajinske begunce

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači sprejel begunce iz Ukrajine, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika. Spominu na vse žrtve v Ukrajini so se poklonili z minuto molka.

Sprejema se je poleg beguncev udeležil tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, ki se je Sloveniji zahvalil za gostoljubnost in prijateljske odnose, ki jih Slovenija goji z Ukrajino, poroča STA.

Ukrajinski begunci pri predsedniku Pahorju