Ravbarjev stolp. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ravbarjev stolp. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pol tisočletja star Ravbarjev stolp je še pred nekaj leti sameval oziroma bil odprt le za tamkajšnje prebivalce. Zdaj ga Občina Postojna obnavlja, da bi ga dali na ogled tudi drugim. Že pred dvanajstimi leti so izdelali načrt, da bi z zunanjimi stopnicami omogočili vstop v zgornji dve etaži, a so to uresničili šele pred kratkim. Kovinske stopnice so bile edina rešitev, pojasni projektant Tomaž Biščak, saj bi gradnja stopnic v notranjosti uničila zaščiten gotski strop v kapeli.

Konservator Žiga Žgur z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica pa doda, da pritlični prostor tudi v preteklosti ni bil povezan z zgornjima nadstropjema. Dostop do zgornjih nadstropij je bil namreč iz gradu, ki pa je bil pozneje porušen. Zadnjih dvesto let tako dostopa do tja sploh ni bilo.

Ko so pred dvema letoma začeli obnavljati stolp, so pred vhodom naleteli na ostanke gradu, ki jih tudi želijo pokazati obiskovalcem, zato so kovinsko stopnišče podaljšali vse do ceste, pove vodja projekta z Občine Postojna Tanja Vasilevska Jagunić: "Arheološke raziskave so potrdile, da so poleg stolpa tudi ostaline gradu, da gre za večji palacij z atrijem in vodnjakom. Potem sta bili dve možnosti, ali to vse skupaj zasujemo ali pa preprojektiramo in odločili smo se za slednje."

In čeprav se morda komu videz stopnic ne zdi ustrezen, ima svoj namen, razloži projektant Biščak: "Tukaj smo res želeli pokazati kontrast med starim in novim. To je bil ključni cilj, da se ve, kar je novo, sodi v današnje obdobje, je narejeno z današnjimi materiali, kar je staro, je staro. Praksa, kakor je bila tukaj uporabljena, se v tujini pogosto uporablja. Hkrati pa je tako zasnovana, da če bi kadar koli prišlo do kakršnih koli sprememb, ne bi poškodovalo arheološke dediščine." Konservator Žgur še doda: "Siva barva stopnišča bo sčasoma dodatno patinirala in se še bolj zlila s kamnito zidavo stolpa."

Čez dve leti, ko bodo stolp odprli za obiskovalce, bo ta služil kot informacijska točka Planinskega polja. Obiskovalec se bo do stolpa povzpel po kovinskem stopnišču in imel pri tem pod seboj pogled na ostanke gradu, kjer je bil nekoč verjetno stanovanjski del. V pritličju stolpa bo vstopil v dvorano, nekoč gotsko kapelo z ohranjenimi freskami. Po zunanjih stopnicah pa se bo povzpel v dvesto let zaprte zgornje prostore, kjer bosta galerija in informacijska točka ter razgled čez Planinsko polje.

Obnova Ravbarjevega stolpa