Hrup z vadišča Poček že desetletja moti okoliške prebivalce. Foto: BoBo
Hrup z vadišča Poček že desetletja moti okoliške prebivalce. Foto: BoBo

Skupina občinskih svetnikov je predlagala nov posvetovalni referendum o vojaškem poligonu na Počku, a je velika večina svetnikov, kar 17, predlogu nasprotovala, podprli so ga le trije svetniki, torej predlagatelji, je za TV Slovenija poročala Barbara Renčof.

Razlogi, zakaj so svetniki predlogu nasprotovali, so bili različni – nekateri so ocenjevali, da gre za predvolilno potezo, ki je všečna volivcem, drugi pa so bili mnenja, da s še enim, enakim referendumom ne bi rešili ničesar.

Postojnski svetniki zavrnili nov referendum o Počku

Znano je, da se je že na prvem referendumu, leta 2000, za zaprtje vadišča na Počku izreklo 70 odstotkov občanov, a njihova volja ni bila udejanjena.

Predlagateljica Tina Žigon je pred sejo za TV Slovenija pojasnila, da so se za predlog odločili, "ker smo tik pred tem, da bo vlada iz državnega proračuna vložila več kot 40 milijonov evrov": "Mislim, da imajo ljudje pravico povedati, kaj si o tem mislijo."

Samo Vesel z Liste za mlade pa je za Radio Slovenija o predlogu dejal: "Vsi tisti, ki so danes stari 39 let ali manj, torej do 18. leta, niso odločali o tem predlogu. Mislim, da se je zamenjalo kakšnih 40 odstotkov ljudi, ki živijo tukaj. Mogoče bi bilo spet treba vprašati tudi njih, kaj si mislijo."

Prva jutranja kronika 05:30

Postojnski župan Igor Marentič je v izjavi za TV Slovenija izrazil prepričanje, da referendum ni potreben, gotovo pa ne v tem trenutku: "Vemo, referendum je že bil in še vedno je v veljavi." Po poročanju Radia Slovenija pa je opozoril še, da je bil predlog vložen zelo na hitro in da bi si morali vzeti več časa za pripravo takšnega sklepa.

Kot je še poročala TV Slovenija, so na ministrstvu za obrambo dejali, da o pobudi za referendum ne vedo ničesar, z ministrstva za javno upravo pa so opozorili, da sama občina ne more razpisati ponovnega referenduma, ker gre za nekaj, kar ni v njeni pristojnosti.

Referenduma torej ne bo, ostaja pa dejstvo, da bo morala država, ne glede na to, kdo je na oblasti, bolj prisluhniti domačinom, ki jim obseg vojaških vaj na Počku tudi zadnje mesece močno najeda živce, je še poročal Marko Škrlj za Radio Slovenija.