Na jubilejni predstavi ob deseti obletnici je nastopilo 109 balerin in en baletnik. Foto: Atelje Postojna
Na jubilejni predstavi ob deseti obletnici je nastopilo 109 balerin in en baletnik. Foto: Atelje Postojna
false
Štiriperesna deteljica ali srce Baletnega društva Postojna. Foto: Atelje Postojna
false
Skupina Zvončice Logatec, Baletno društvo Postojna. Foto: Atelje Postojna

Baletno društvo Postojna je svojo deseto obletnico proslavilo na odru z jubilejno predstavo Deset let v čudežni deželi baleta ali kako je Alica šla po svoje. Na odru Kulturnega doma v Postojni je zaplesalo kar 109 manjših in večjih balerin ter en baletnik.

Baletno društvo Postojna je eno najmlajših pri nas, a je v kratkem času desetih let že postalo eno največjih kulturnih društev na Notranjskem. Do zdaj so na oder postavili 34 samostojnih baletnih predstav in imeli več kot sto nastopov na odrih po vsej Sloveniji, med drugim so plesali tudi v dvorani Postojnske jame.

Začelo se je z idejo manjše skupine mam, ki so pred desetletjem želele svojim hčeram in sinovom omogočiti sanje, da bi lahko plesali balet. Štiriperesna deteljica in srce Baletnega društva Postojna so Mateja Kocman, Sergeja Širca, Alenka Požar in Nevenka Burger. Prvo leto se je društvu pridružilo 25 malih balerin in baletnikov, zdaj jih v društvu pleše kar 120. A ne samo v Postojni. Društvo ima baletne skupine še v Pivki, Cerknici, Loški dolini, na Rakeku in v Logatcu.

Vodilo postojnskega baletnega društva je, da lahko pleše vsak otrok, ki si to želi, saj balet ni rezerviran le za ozek krog izbrancev. "Balet ni samo ples, ki skladno oblikuje telo, ampak okrepi tudi samozavest. Predvsem pa je za mlade, ki preveč časa preživijo za računalnikom, ples odlična priložnost za druženje, sklepanje novih prijateljstev in čista radost," so prepričani v društvu.

Za svojega so notranjske baletke vzele verz naše izjemne balerine Pie Mlakar: "Blažen, preblažen ples. / Po širnih prostorih valuješ, / Iz sanjskih peruti se snuješ, / Razvijaš resničnosti vez, / Poslanstvo nemirnih teles, / Brez teže se sebe raduješ."

Uspešnost društva v baletnem izobraževanju pa dokazujejo tudi mladi plesalci, saj kar nekaj baletnikov, ki so svojo plesno pot začeli v Baletnem društvu v Postojni, uspešno nadaljuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.