V Logatcu je zaplapolala največja slovenska zastava. Foto: BoBo
V Logatcu je zaplapolala največja slovenska zastava. Foto: BoBo

Zastavo, veliko 15 krat sedem metrov in pol, je sešila ena od šivilj v občini, vsa potrebna dela za njeno postavitev pa izvedli logaški obrtniki in podjetniki pod okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec. 50-metrski drog zanjo je iz Portugalske uvozila Občina Logatec.

Po besedah logaškega župana Berta Menarda so dejavnosti za postavitev droga stekle leta 2021, sredi aprila letos pa so bile izvedene zaključne gradbene dejavnosti za njegovo postavitev. Drog stoji na zemljišču, ki ga je za postavitev zastave odstopil domačin.

Menard si želi, da bi zastava Slovence povezovala v njihovi različnosti in krepila sobivanje. "Le tako bomo na tej sončni strani Alp preživeli in bili tudi uspešni," je dejal.

"S tem bomo zaznamovali čas od začetka, ko je bila slovenska zastava omenjena prvič, vse do današnjih dni. Gre za časovni lok, ki povezuje. Hkrati s tem sporočamo, da smo veseli, da imamo svojo državo," je za STA pred slovesnostjo povedal župan Menard. Foto: BoBo

"Zastava je simbol države, v kateri živimo, in jo izobesimo iz pripadnosti, slavja, spoštovanja, ponosa, obeleževanja in ljubezni do nje ter njenih pomembnih lokacij in prazničnih jubilejev. Z zastavo označujemo tudi suverenost nad ozemljem," je pisalo v vabilu na današnji dogodek. Zbrane sta nagovorila nekdanji predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Zastavo je slovesno izobesila garda Slovenske vojske. S postavitvijo so zaznamovali tudi skorajšnji dan državnosti, 20-letnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo in 20-letnico članstva v Natu.

V Logatcu je zaplapolala največja slovenska zastava