Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan so v ta namen razvili posebne filtre za peči, država je njihov poskusni projekt odobrila, potem pa je vse skupaj ustavila zdravstvena kriza. Po današnjem obisku ministra za okolje Andreja Vizjaka pa kaže, da bodo znova nadaljevali.

"Glede na to, da minister, kar obljubi, tudi izpolni, mislim, da so zadeve kar realne," je dejal župan občine Ivan Benčine.

Pred tremi leti so izvedli raziskavo onesnaženja zraka s trdimi delci na podeželju, ko je raziskovalka pozimi z merilno napravo prehodila 600 kilometrov gor in dol po Loškem Potoku. Na določenih mestih so bile vrednosti močno presežene. "Slovenija ima to srečo ali nesrečo, da imamo precej razgiban relief, ne potrebujemo veliko izpustov, da so koncentracije tam zelo visoke," pravi mlada raziskovalka Kristina Glojek.

"Mnogo je še delov Slovenije, kjer imajo podobne težave kot pri nas. Ministru sem omenil, da bi bilo dobro, da bi hkrati z menjavami peči za nove, z boljšim izkoristkom, vgrajevali tudi filtre za trde delce, s tem bi naredili dvojni učinek," je še dejal Benčina.

"Se mi zdi smotrno nadaljevati ta projekt na tej pilotni ravni, torej spremljati stanje zdaj in po inštalaciji filtrov, potem bi to lahko bil projekt izvedljiv širše po Sloveniji," je dejal minister Vizjak.

Za pilotni projekt bodo potrebovali nekaj 100.000 evrov.

V Loškem Potoku za zmanjšanje onesnaženja