Nov DSO v Pivki. Foto: Zajem zaslona
Nov DSO v Pivki. Foto: Zajem zaslona

Dom starejših je bi zgrajen pred letom dni, je popolnoma opremljen, stanovalci čakajo, da bi se vselili, a zaposlenih, ki bi skrbeli zanje, ni. Prebivalci Pivke, ki so upali, da bodo imeli svojce blizu, so razočarani.

V domu je prostora za 64 oskrbovancev, zanje bi skrbelo 30 zaposlenih. A prvi pogoj so najmanj tri srednje medicinske sestre, ki jih iščejo že eno leto.

Gospodinje, socialne oskrbovalke in čistilke verjetno ne bo težko dobiti, težko pa je najti srednje medicinske sestre, ki bi sprejele službo, je za TV Slovenija pojasnila Sanda Gavranovič iz podjetja Senecura. "Razgovore imamo, prijav je nekaj, vprašanje, ki se prvo pojavi, je, koliko bom imel prostih koncev tedna in ali je možno delo samo od ponedeljka do petka dopoldne," je dodala.

Tega pa jim ne morejo ponuditi. In tudi intervencijski zakon teh težav, s katerimi se spopadajo vsi domovi po državi, ne rešuje. V iskanje rešitev v Pivki se je vključila tudi občina.

"Iz več občin smo dobili to dilemo, kaj naj naredijo občine, ker se ljudje velikokrat tudi na občino obrnejo. Očitno delovne razmere, plače, konci tedna, nočne niso zanimive, ljudje gredo raje drugam delat, tako da bo morala država sistemsko pristopiti, narediti korak naprej," je dejal župan občine Pivka Robert Smrdelj.

Intervencijski zakon predvideva štipendije, prostovoljce, tuje delavce, sofinanciranje sodobnih tehnologij in usposabljanj, ne pa sprememb normativov ali višjih plač, kar pravijo, bi najbolj učinkovalo.

V Pivki že leto dni iščejo medicinske sestre za DSO