Ravbarjev stolp na Planinskem polju. Foto: Mitja Maček
Ravbarjev stolp na Planinskem polju. Foto: Mitja Maček

Načrtujejo namreč ureditev še dveh parkirišč, in sicer enega v centru Postojne, drugega pa v bližini Predjamskega gradu.

Parkirišče in postajališče v Planini bodo uredili nasproti podružnične osnovne šole.
Dela se bodo začela po uvedbi v delo, predvidoma naslednji teden, in bodo obsegala vsa dela, ki so potrebna za naložbo, vključno z dobavo vsega potrebnega materiala. Predviden zaključek naložbe je letošnjega novembra.

V sklopu projekta je postojnska občina uredila že parkirišče pri planinskem Ravbarjevem stolpu, vendar bo ureditev dodatne površine po županovih besedah pomembno prispevala k varnemu in trajnostnemu obisku priljubljenega Planinskega polja.

Projekt je usmerjen predvsem v zmanjšanje prometne obremenjenosti Planinskega polja z motornimi vozili, saj sedanja urejenost onemogoča organizirano parkiranje avtodomov in ti pogosto obstanejo ob reki Unici ali na travnikih. Urejeno parkirišče bo zmanjšalo obremenjenost na naravovarstveno najbolj občutljivih delih Planinskega polja in obiskovalce odvrnilo od možnosti divjega parkiranja na varovanem območju.

"To je zgodba, ki ima že kar dolgo brado, saj smo nekaj let iskali primerno lokacijo, ki bi bila primerna tako za Zavod za varovanje narave kot tudi Zavod za kulturno dediščino. Ta lokacija ima lep pogled na Planinsko polje, zato bo tam poleg dveh mest za avtodome urejenih tudi nekaj parkirišč za osebna vozila in postajališče," je povedal Marentič.

Pogodbo, v višini dobrih 246.000 evrov, sta podpisala postojnski župan Igor Marentič in predsednik upravnega odbora podjetja CPK Igor Ukota. Ker se izvaja v sklopu v sklopu operacije Izboljšanja stanja naravovarstveno najpomembnejših delov travišč in barjanskih površin na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju – Kras.Re.Vita, bo naložbo sofinancirala država in EU iz evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti slabih 76.000 evrov.

V Postojni je že nekaj parkirnih mest za avtodome, precej veliko parkirišče je zanje urejeno pred Postojnsko jamo. Vendar je po županovih besedah največkrat tudi zasedeno.