Poplavljanje reke Meže avgusta letos. Foto: MMC RTV SLO/Anže Volovšek
Poplavljanje reke Meže avgusta letos. Foto: MMC RTV SLO/Anže Volovšek

Javni razpis za odvoz je vreden pol milijona evrov. Na ministrstvu za okolje, prostor in energijo so potrdili, da se je na razpis prijavil en izvajalec. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi v teh dneh podpisali pogodbo.

Sorodna novica Nevarnih je približno 25.000 kubičnih metrov mulja, deponirali bi ga lahko v Tabu Mežica

Za širitev odlagališča nevarnih odpadkov v Žerjavu, ki ga upravlja TAB, naj bi podjetje potrebovalo od dve do tri leta. Tanja Bolte z ministrstva za okolje, prostor in energijo pravi, da so zato poiskali rešitev odvoza v Avstrijo. "TAB ocenjuje, da jih bo ta širitev stala od dva in tri milijone evrov, tako da to ni kar od danes do jutri. Potrebno je, da država zagotovi, če se bo ta mulj odpeljal, da se bo odpeljal tako, da tam ne bo vpliva na okolje. Zato se ti pogovori s TAB-om še vedno nadaljujejo oziroma zdaj bo potrebna neka dokumentacija, ki so jo poslali na geološki zavod, ki z nami sodeluje, da se zadeva strokovno pregleda. V tem trenutku se noben mulj ne odvaža na odlagališče nevarnih odpadkov, ki je v lasti podjetja TAB."

Lani se je iztekel program sanacije s svincem onesnažene zgornje Mežiške doline. Novega še ni, naj bi pa to deloma vključili v 62. člen nastajajočega zakona o obnovi. In kaže, da bo ta zajel tudi Celje. "V 62. členu zakona o obnovi dejansko piše, da bomo v Mežici in tudi na območjih, ki so bila vključena v poplavah, kot sta Celje, Šmartno ob Litiji, izvedli določen program sanacije," je pojasnila Bolte.

Kaj natančno bodo sanirali po poplavah v Celju, ni pojasnila. Je pa dejala, da naj bi ta člen odpiral vrata za financiranje sanacije.

Tri mesece po poplavah: Onesnaženje v Mežiški dolini