Mežica v petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Mežica v petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Posebna zahvala, da so bile včeraj v večji meri upoštevane omejitve, ki so bile izdane z odredbo, tako smo imeli nekaj težav samo na kontrolni točki v Mozirju, še te so bile po oceni policistov zaradi gobarjev in turistov, nikakor pa ne zaradi prostovoljcev," je na nedeljski novinarski konferenci povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in ob tem znova pozval vse, ki bi radi na kakršen koli način pomagali, naj se prijavijo v aplikacijo Poplave 2023.

Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

"Aplikacija deluje! Samo primer, danes do 7. ure zjutraj so dobili 90 zahtevkov za napotitev različnih skupin, vse so obdelali pravočasno, policisti danes s terena poročajo, da ni niti ene težave na območjih," je nadaljeval.

Prostovoljci naj prihajajo pripravljeni

Šestan je prostovoljce, ki prihajajo na teren s pomočjo prijav v aplikaciji, prosil, naj prihajajo ustrezno opremljeni. "Imajo naj gumijaste škornje, ali pa vsaj močnejše pohodne čevlje, rokavice, ker so prisotne kužnine, in pa seveda sendvič in vodo, ker ne smemo lokalne skupnosti obremenjevati s pripravo hrane, čeprav nekateri se res potrudijo," je opozoril.

Hrana naj se na prizadeta območja sicer ne prinaša več. "Nimamo je več kam dati, se bo vse pokvarilo," je povedal in dodal, da je škofijska Karitas edina, ki še ima nekaj kapacitet v skladiščih, a da je treba z njimi prej stopiti v stik in povprašati, kaj potrebujejo.

Omejitev za naključne obiskovalce

Policisti so v soboto na nadzornih točkah ob vstopu na območja, kjer poteka odstranjevanje posledic poplav, opažali, da mnogo pohodnikov, izletnikov, gobarjev in tujih turistov želi na ta območja. Največ se jih je odpravilo proti Logarski dolini, torej čez območja, kjer poteka intenzivna sanacija. V pogovoru s policisti je bilo razvidno, da ljudje niso vedeli, da velja odredba, s katero je dostop na ta območja omejen, so pa razumeli, da gre za težko situacijo in so območja zapustili, so sporočili policisti.

"Zaradi tega naključne obiskovalce znova pozivamo, naj v teh dneh ne hodijo na območje Solčave, Luč, Mozirja in v naselja proti Ljubnemu ob Savinji ter na območje Črne na Koroškem in Mežice. Na ta način bodo omogočili, da bodo občani in prostovoljci hitreje in varneje opravili nujna sanacijska dela," so zapisali.

Zdravil na Koroškem ne primanjkuje

Zdravil na Koroškem ne zmanjkuje. "Včeraj je bila iz konteksta vzeta informacija, da na koroškem zmanjkuje zdravil. Ni res, sem preveril, zdravil ne primanjkuje. Če bi bila kakšna potreba, ni nobene težave, imamo še vedno zračni most, imamo dostopnost po tleh, ne vidim nobenih težav," je pojasnil.

Ponekod morda kmalu ne bodo potrebovali več toliko prostovoljcev

"Na posameznih območjih se ocenjuje, da nam gre tako dobro, če smem reči v narekovajih, da bomo po prazniku že razmišljali o zmanjševanju prostovoljstva in bomo tam, kjer je potreba, na delu pustili težke stroje, mehanizacijo in predvsem gasilske enote, ki bodo izvajale pranje terena ipd., tako da bomo počasi zmanjševali število prostovoljcev in preostalih struktur," je povedal Šestan.

Sorodna novica Medvoški policisti se zahvaljujejo občanom, ki so s 'človeško verigo' reševali življenja

V Škofji Loki dva mostova obnavljajo Italijani

"Pregledale so se že vse lokacije mostov. Veliko je takšnih, kjer je občina s komisijo ocenila, da tam ne bi postavljala mostu, ker bo oviral obnovo mostu, ker zraven ni primerne lokacije. Nekaj mostov se postavlja. Na Prevaljah in Mežici so ga že postavili, v Škofji Loki dva mostova popravljajo italijanske sile, tako vojska kot civilna zaščita, veliko se dela," je povedal Šestan glede mostov in dodal, da se je bal, da bo težav več, "očitno pa bo šlo skozi brez pretirane količine" začasnih mostov.

Poplavljene tudi ljubljanske Sneberje

Poplave so prizadele tudi dele ljubljanske občine. Na severnem delu Ljubljane je Sava bregove prestopila pri Tacnu, zalilo pa je tudi Sneberje: v samo nekaj minutah so bile poplavljene kleti stanovanjskih objektov in številne garaže. Pritlični prostori več hiš so popolnoma uničeni. Tudi tam se ljudje trudijo očistiti in pospraviti, kar je vodna ujma pustila za seboj, je poročala TV Slovenija.

Srečko Šestan: Dobro nam gre

Vo-Ka: Kanal C0 ni bil poškodovan

Medtem v javnosti že več dni krožijo posnetki naplavljenih kanalizacijskih cevi, ki naj bi bile priključene na povezovalni kanal C0. V podjetju Vo-Ka zanikajo kakršne koli poškodbe na povezovalnem kanalizacijskem kanalu C0 med poplavami, ljubljanski župan Zoran Janković pa, kot je znano, vztraja, da je gradnja kanala C0 varna, je poročala TV Slovenija.

Čiščenje in sanacija se nadaljujeta

Tudi v nedeljo pripadniki civilne zaščite in prostovoljci čistijo in sanirajo domove, ceste in infrastrukturo, ki jih je razdejala nedavna ujma. V Lučah so odpravili okvaro na vodovodu, vodo je treba prekuhavati. Pojavljajo se namreč črevesne okužbe.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje je bilo v soboto na terenu 3930 pripadnikov sil zaščite, reševanja in pomoči, torej gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in drugih.

Omejen dostop do šestih območij

Dostop do šestih najbolj prizadetih območjih za prostovoljce medtem ostaja omejen, vstop je tudi danes dovoljen le prijavljenim prostovoljcem in sorodnikom, ki lahko najbližjim pridejo pomagat tudi nenapovedano. V civilni zaščiti opozarjajo na nujnost organiziranega prihoda na teren in po vnaprejšnjem dogovoru. Posameznike, ki želijo pomagati, pozivajo, naj se pred odhodom na posamezne lokacije vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje Poplave 2023.

Zbirno mesto za prostovoljce v Kamniku v soboto, 12. avgusta. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zbirno mesto za prostovoljce v Kamniku v soboto, 12. avgusta. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pozivi, naj prostovoljci poskrbijo za varnost

Zaradi posledic ujme je omejen dostop na nekatera območja. Točke z omejenim dostopom so:
- na Pavličevem sedlu (za Solčavo in Ljubno),
- na cesti ŠentvidŠoštanj, v Šoštanju pri letališču Lajše (za koroško regijo)
- na cesti RadmirjeMozirje, v Mozirju pri krožišču (za občine Zgornje Savinjske doline – Nazarje, Ljubno, Gornji Grad, Rečica ob Savinji ...),
- na cesti HolmecPoljana, pri Lokovici (za Mežico),
- na mejnem prehodu MežicaReht (za Mežico in Črno na Koroškem).

Zaradi poplav in plazov so zaprte številne državne ceste, predvsem na Štajerskem, Koroškem, v osrednji Sloveniji in Zasavju.

Vir: Promet.si

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Notranjske in upravljavec aplikacije Poplave 2023 Sandi Curk medtem prostovoljce poziva, naj poskrbijo za svojo varnost. "Gradbena mehanizacija je v polnem pogonu, rušimo stavbe, zidove, ljudje prihajajo na ta območja nekontrolirano," je opozoril za Radio Slovenija in dodal: "Ohranimo največjo vrednoto – to je življenje – in dajmo ljudem pomoč, ki jo potrebujejo, na organiziran način."

Rok Čigon, predstavnik delovne inšpekcije, pa je za Radio Slovenija prostovoljcem svetoval:
"Naj se ne zadržujejo ob kupih smeti, ki bi se lahko zvrnili, pomembna je uporaba zaščitne opreme, rokavic in po potrebi čelade. Glede na to, da je voda zalila veliko kleti, naj bodo previdni pri uporabi elektrike."

Časa za pomoč bo še dovolj, pravi poveljnik civilne zaščite za zahodno Štajersko Janez Melanšek: "Mi se bojimo, da bo po odhodu teh interventnih sil, ko bo treba pomagati pri čiščenju, elektro- in vodovodnih instalacijah, beljenju, da takrat bodo res ostali sami."

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo vse prebivalce na prizadetih območjih prosijo, naj z muljem ravnajo na pravilen način, da ne bi prišlo do onesnaženja, ustrezno naj se tudi zaščitijo, mulj pa odložijo na mesta, kjer se zbirajo odpadki.

Mengeš: Vse več primerov črevesnih okužb

Gasilci iz Mengša so na družbenih omrežjih zapisali, da so na območjih posredovanj zasledili vse več primerov črevesnih nalezljivih bolezni: "Ker gre za resen izziv, vas opozarjamo, da je osebna higiena po stiku s poplavljenimi območji (z blatom, nanesenimi odpadki in drugim) ključnega pomena," so poudarili. Svetujejo redno in dosledno umivanje in razkuževanje rok, stroga pravila čiščenje pa svetujejo tudi za oblačila, obutev in opremo, preden jih uporabniki vrnejo v gasilske domove oziroma druge ustanove.

Tudi z občine Mengeš so občane opozorili, naj bodo previdni pri ravnanju z izdelki, ki so bili izpostavljeni poplavni vodi. "Ko čistite odpadni material, vedno poskrbite za zaščitno opremo, roke pa si po rokovanju z omenjenim materialom vedno dodobra umijte in razkužite," ponavljajo.

"Ponovno opozarjamo tudi na dejstvo, da zelenjava s poplavljenih vrtov ni užitna, ne glede na to, kako dolgo jo čistimo oziroma izpiramo pod tekočo vodo. Tovrstno zelenjavo in drugo vrsto hrane, izpostavljene poplavni vodi, nemudoma zavrzite," še svetujejo v objavi na Facebooku.

Prostovoljci v Kamniku v soboto. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prostovoljci v Kamniku v soboto. Foto: BoBo/Borut Živulović

V Lučah znova priklopljeni na vodovod, voda ni pitna

V Lučah so v soboto zvečer rešili težave z vodovodom, zaradi katerega so bila gospodinjstva brez vode za pitje in higienske potrebe. Prebivalci Luč so zdaj znova priklopljeni na javni vodovod, je pa iz preventivnih razlogov še vedno v veljavi ukrep glede prekuhavanja vode, je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. "V Komunalnem podjetju Mozirje so včeraj popoldne oziroma proti večeru našli napako na eni od večjih vodovodnih cevi in jo odpravili. V Lučah in v delu zaselka Krnica, skupaj gre za približno 150 gospodinjstev, so zdaj znova priklopljeni na vodovod," je povedal Strmčnik in dodal, da vodo za pitje vsem občanom še vedno razdeljujejo v tamkajšnjem štabu civilne zaščite.

Normalne cestne prevoznosti v občini še ni, prav tako po regionalni cesti še ni mogoče priti od Luč do Ljubnega. Hiše, ki so še nedostopne po cestnih povezavah, pa oskrbujejo s helikopterji. "Trenutno moramo še na tri lokacije dostavljati hrano in gorivo za agregate s helikopterji, in sicer v Konjski Vrh, Podvolovljek in v zaselek Krnica," je poudaril Strmčnik.

Zagotovil je, da imajo elektriko praktično vsa gospodinjstva, niso pa vsa priklopljena na omrežje, temveč se oskrbujejo z agregati.

Prevalje: Promet po prvem nadomestnem mostu bo stekel v ponedeljek

Promet po nadomestnem mostu čez reko Mežo, ki so ga na Prevaljah začeli postavljati v petek, bo stekel v ponedeljek, je za STA povedal župan občine Prevalje Matic Tasič. Predvidoma do prihodnjega petka bodo postavili še drugi nadomestni most čez Mežo, v občini pa začenjajo tudi izgradnjo vodovoda med Prevaljami in Mežico.

Na Prevaljah, kjer je narasla reka Meža uničila ali poškodovala vse mostove, gradijo nadomestni montažni most pripadniki nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč. Nemška inženirska ekipa bo drevi končala delo, je povedal Tasič. "Danes zvečer naši prijatelji iz Nemčije končujejo izgradnjo prvega nadomestnega mostu čez reko Mežo na cesti, ki vodi proti Lešam. Prepričan sem, da bo v ponedeljek v jutranjem ali dopoldanskem času nadomestni most odprt za promet," je dejal župan.

Pomoč Luke Dončića

Pošiljko pomoči je poslal tudi košarkarski zvezdnik Luka Dončić. Gasilci iz občine Prevalje so sporočili, da so dobili tehnično opremo, slovenskemu košarkarju so se zahvalili, ob tem pa poudarili, da bo z njegovo donacijo odstranjevanje posledic poplave veliko lažje, je poročala TV Slovenija.

Z novim mostom bodo omogočili dostop z avtomobili za približno 1500 ljudi in hkrati dostop do ene od industrijskih con, ki je bila v poplavah izjemno poškodovana. Nosilnost mostu bo omogočala tudi tovorni promet, je dodal Tasič. "Če nam bo uspelo sanirati lokalne ceste, ki so tudi na plazovitem območju, bo mogoče do naselja Leše in do industrijske cone priti tudi s tovornjaki," je poudaril Tasič.

Nemci bodo postavili tudi most pri bencinskem servisu

Na Prevaljah medtem že pripravljajo temelje za izgradnjo drugega nadomestnega montažnega mostu čez reko Mežo. Po Tasičevih pojasnilih gre za most pri bencinski postaji Petrola, ki je zelo pomemben zaradi infrastrukture in zaradi dostopa do še ene od industrijskih con, ki je bila uničena v poplavah. Na ta nadomestni most bodo namreč namestili cevi za vodovodni, plinski in električni sistem za oskrbovanje zgornjega dela Mežiške doline.

Nemška enota postavlja montažni most na Prevaljah. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje
Nemška enota postavlja montažni most na Prevaljah. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje

Tudi ta nadomestni most bodo postavili pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč. Nemško podjetje bo material zanj pripeljalo na začetku prihodnjega tedna, postavili pa ga bodo predvidoma do petka. Na začetku prihodnjega tedna po Tasičevih besedah na Prevaljah začenjajo tudi izgradnjo šestkilometrskega dolinskega magistralnega vodovoda med Prevaljami in Mežico, ki ga je reka Meža "uničila do konca". Cevi za izgradnjo vodovoda so naročili v Avstriji, večina materiala je dobavljivega, je poudaril Tasič.

Vodovod bodo gradili vojaki, skupaj s kolegi iz drugih držav, saj se mudi

Vodovod bodo gradili pripadniki Slovenske vojske skupaj z vojaki iz Bosne in Hercegovine in Makedonije. "Morda se nam bodo priključili še Poljaki, ker moramo ta šestkilometrski odsek zgraditi v naslednjih treh mesecih oziroma do zime, zato da bomo dobili zdravo pitno vodo, ki je zdaj več kot 15.000 ljudi nima," je še poudaril Tasič.

Po odredbi poveljstva civilne zaščite bodo kljub nedelji in prostemu dnevu tudi danes in jutri lahko odprte trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo. Trgovci sicer sami odločajo o tem, kdaj bodo odprli trgovine, zato bodo njihovi odpiralni časi v teh prostih dneh precej različni.

Danes bodo odprte vse poslovalnice trgovca Hofer, v ponedeljek bodo odprte vse Sparove trgovine, nekatere trgovine Mercatorja pa bodo odprte oba dneva. Po dogovoru trgovinske zbornice in sindikatov bodo na praznični torek odprte le trgovine na in ob poplavljenih območjih.

Fajon v Litiji, kjer je bilo pod vodo 180 objektov

Posledice poplav in potek obnove prizadetih območij si je na območju občine Litija ogledala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. V okviru obiska se je sešla s tamkajšnjim županom Francijem Rakovcem in predstavniki civilne zaščite, ki delujejo na območju. V omenjeni občini je bilo namreč pod vodo približno 180 objektov, od tega okoli 90 stanovanjskih. Že prvi dan je na terenu ljudem pomagalo 180 pripadnikov civilne zaščite, v največji akciji je na terenu delovalo 235 gasilcev, so spomnili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

"Škoda je izjemna, čemur sem bila priča tudi v Medvodah in Litiji," je dejala Fajon. "Kultura ljudi povezuje in vprašati se bomo morali, kako bomo obnavljali kulturne objekte, ki niso del kulturne dediščine in trenutno predstavljajo velik strošek občinam," je dejala.

Občine se sicer po njenih besedah spopadajo s številnimi izzivi, med drugim z odvažanjem smeti, čiščenjem vodotokov in hudournikov. V Litiji je narasla Sava odnesla tudi več kot kilometer dolg tir, ki ga Slovenske železnice že obnavljajo. Prioritete občin so tudi gradnje nasipov in izvedba ukrepov za preprečevanje poplav. Po sanaciji pa bo ključno narediti "pravilne ocene, se hitro obrniti in odzvati ter pridobiti vsa nujna sredstva, ki so nam na voljo".

Poleg Litije je ministrica Fajon obiskala tudi naselja Sava, Smrekarica in Kresnice. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so "te dni trdo in nesebično delali na terenu", med drugim civilni zaščiti, gasilcem in občinam.