Občani na srečanju z državnim sekretarjem Šeficem. Foto: UKOM
Občani na srečanju z državnim sekretarjem Šeficem. Foto: UKOM

Državni sekretar Boštjan Šefic je po srečanju v Gornjem Gradu ocenil, da so bili pogovori z občani konstruktivni in konkretni. Vladna služba je po njegovih besedah prejela vse potrebne informacije za nadaljnje ukrepe, ob tem pa so se z občani dogovorili, da jim bodo lahko dodatna vprašanja posredovali prek elektronske pošte. Šefic je napovedal, da to ni bilo zadnje srečanje z njimi.

Vse v ujmi poškodovane objekte morajo zdaj pregledati strokovnjaki in oceniti njihovo vrednost. Šefic je ponovil, da so prvi na seznamu za preselitev tisti, ki so izgubili svoje domove in na obstoječih lokacijah ne morejo zgraditi novih. Pred preselitvijo bo treba oblikovati strokovno mnenje, ki ga mora potrditi svet za obnovo. Sledila bosta razgrnitev primernih lokacij za preselitev in oblikovanje končnega predloga o selitvi, ki ga mora nato potrditi vlada.

Šefic pričakuje, da bodo strokovna mnenja pripravljena do konca prihodnjega tedna, nadaljnji postopek pa do konca marca.

Občani po besedah župana položaj razumejo

Župan Občine Gornji Grad Anton Špeh je ocenil, da med občani ni čutiti negodovanja zaradi preselitev, saj so se sprijaznili s poplavno ogroženostjo. Občina ima po njegovih besedah zemljišča za gradnjo 23 stanovanjskih objektov. Dva starejša lastnika sta napovedala odhod v dom starejših občanov. Kot je povedal, so ugotovili tudi, da je na seznamu za preselitev nekaj objektov, ki so na razlivnem območju reke Drete, čeprav tam ne bi smeli biti.

Sorodna novica Odstranili bodo najmanj 348 objektov, največ v občini Braslovče

Domačinka Sonja Baloh iz Dola pri Gornjem Gradu je dejala, da je imela avgusta pod vodo kletne prostore in garažo. Po njenem mnenju bi bilo treba najprej urediti strugo Drete, če pa to ni mogoče, se strinja s preselitvijo. Njena soseda Jožica Bajrič je imela poplavljeno kmetijo. Glede cenitve hiš so ji pristojni po njenih besedah povedali, da naj bi uporabili cenitveni vzorec, ki ga Dars uporablja pri gradnji avtocest.

Obe domačinki sta bili s potekom pogovorov s pristojnimi zadovoljni.