Foto: Sandi Baumgartner
Foto: Sandi Baumgartner

Občinski svetniki Gibanja Svoboda v Lendavi, poleg Dejana Süča še Lidija Kreft, Sven Sarjaš, Helena Antolin Tibaut in Marko Franko, so po besedah Süča že dlje časa nezadovoljni z delovanjem delovnih teles občine.

V petek zvečer je "sodu izbila dno" seja komisije za mandatna vprašanja in imenovanja lendavske občine, ko je njihova svetniška skupina ostala brez enega člana. Mesto, ki naj bi pripadalo Gibanju Svoboda, je namreč dobil DeSUS.

Süč je pojasnil, da je kolegom iz Gibanja Svoboda zato predlagal, da izstopijo iz delovnih teles. "Že ob nastopu mandata smo bili glede na razrez prikrajšani za nekaj mest. Tudi v komisiji za mandatna vprašanja imamo – čeprav ima SDS prav tako pet svetnikov – mi le enega predstavnika, oni pa dva. Včeraj pa so nam ponovno vzeli eno kvoto," je navedel.

Nove člane v komisijo za mandatna vprašanja in imenovanja so morali imenovati, ker je Süč, ki je od septembra poslanec, moral zaradi nezdružljivosti funkcij odstopiti kot član svetov javnih zavodov v občini. Po njegovih besedah so bili v komisiji za mandatna vprašanja preglasovani, potem ko je predsednik komisije iz vrst SDS-a predlagal, da se mesto, ki bi sicer moralo pripadati njim, dodeli drugi listi.

Magyar: gre za otročje vedenje

Župan Janez Magyar je dejanje Gibanja Svoboda označil za "otročje in neresno". Njihovo dejanje se mu zdi res neodgovorno, saj se je Süč na seji strinjal s tem, da mesto v svetu javnega zavoda dobi tudi DeSUS, ki do zdaj ni imel kvote v nobenem zavodu. Župan dodaja, da tako ravnanje ni v korist občini in občanom, saj da Süč očitno pozablja, da dela za ljudi.

Magyar dodaja, da se mu zdi "otročje", da se je Süč na seji z dogovorjenim strinjal, nato pa so vsi člani Gibanja Svoboda naslednji dan odstopili iz odborov. "Kot župan se že v prejšnjem mandatu in tudi zdaj nisem vtikal v delo delovnih teles, kar je edino korektno in kar je tudi Süč kot korektno opisal. Tako zdaj ne razumem čisto tega dejanja Gibanja Svoboda," je dejal in dodal, da ne razume, zakaj se je Süč na seji strinjal, naslednje jutro pa odstopil in "s sabo potegnil" še vse druge svetnike iz vrst Gibanja Svoboda.

Süč je potrdil, da na seji ni veliko razpravljal, se je pa vzdržal glasovanja. Dodal pa je, da že dlje časa opaža, da delovna telesa občine ne delujejo, kot bi morala. Tako se, kot je navedel, pred sejami občinskih svetov odbori in komisije ne sklicujejo, da bi obravnavali gradiva, ki gredo na sejo.

Zato je razlog za njihov izstop iz občinskih odborov po njegovih besedah širši, saj da že dlje časa opozarjajo, "da projekti, ki jih zdaj kot domnevno koruptivne županu očita parlamentarna preiskovalna komisija, nimajo realnih denarnih postavk. Je pa bilo ogromno denarja že počrpanega in izplačanega za pripravo projektnih dokumentacij". Kot svetniška skupina se želijo od takih dejanj distancirati, je še poudaril Süč.