Župan Lendave in nekdanji poslanec SDS-a Janez Magyar. Foto: BoBo
Župan Lendave in nekdanji poslanec SDS-a Janez Magyar. Foto: BoBo

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je na začetku redne seje državnega zbora 21. novembra lani v okviru postopkovnega predloga vročila vabilo na sejo komisije tedaj še poslancu SDS-a Janeza Magyarju, ker da ta ni prevzel pošte. S tem si je zaradi zlorab postopkovnega predloga prislužila opomin predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič. Zaradi vročitve vabila med sejo Janez Magyar od Mojce Šetinc Pašek zahteva 5200 evrov.

Magyar je bil na zaslišanje pred komisijo vabljen že 17. novembra lani, a se ga ni udeležil. Prav tako ni prevzel vabila na zaslišanje ali opravičil svoje odsotnosti, je na seji preiskovalne komisije tedaj pojasnila njena predsednica Šetinc Pašek.

Vnovič je komisija Magyarja zato na zaslišanje povabila 9. decembra. Ker pred sejo DZ-ja 21. novembra preiskovalna komisija še ni prejela povratnice, da je Magyar dvignil pošto, mu jo je poslanka med sejo vročila kar v poslanski klopi.

Magyar je tedaj zatrdil, da je pošto prevzel tistega dne zjutraj, preden mu je Šetinc Pašek prinesla kuverto. Klakočar Zupančič pa je okrcala tudi njega, saj da je neprevzemanje pošte državnih institucij za javne funkcionarje "zavržno in sramotno". Tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec je tedaj opozorila, da je Šetinc Pašek kršila poslovnik in da je ta "manever" storila, da bi javno ožigosala poslanca, ki da je dvignil vabilo.

Po informacijah N1 so člani komisije povratnico, da je Magyar dvignil pošto, prejeli dva dni po seji, torej 23. novembra.

Šetinc Pašek je s svojim ravnanjem na seji okrnila njegovo dobro ime in čast, po poročanju N1 v tožbi navaja Magyar. Za vročitev se mu na tej isti seji ni želela opravičiti, kot je zahteval. Očita ji tudi, da je bil njen namen, da mu škoduje pred drugim krogom lokalnih volitev.

Magyar se je namreč v drugem krogu lokalnih volitev, ki so potekale 4. decembra lani, vnovič potegoval za župana Lendave. Funkcijo je opravljal že do lanskih aprilskih parlamentarnih volitev, ko je bil izvoljen za poslanca. Volivci so Magyarju v drugem krogu lokalnih volitev namenili 55,21 odstotka glasov in ga s tem ponovno izvolili za župana Lendave, s čimer mu je prenehala funkcija poslanca.

Magyar je nato na zaslišanju parlamentarne komisije 9. decembra zanikal, da bi kampanjo pred državnozborskimi volitvami, na katerih je bil izvoljen za poslanca, financiral z občinskimi sredstvi z zakupom objav v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, katerih 30-odstotna lastnica je stranka SDS. Med drugim je za objavo fotografije v Demokraciji, na kateri Magyar kuha bograč za Guinnesov rekord, Občina Lendava odštela 3000 evrov. Mediji z večjim dosegom, kot so Siol.net, 24ur, N1 in tudi STA, so to novico objavili brezplačno.