Dekani. Foto: Radio Koper
Dekani. Foto: Radio Koper

Kot je sporočila novoustanovljena civilna iniciativa, so se organizirali zaradi prepočasnega razreševanja nakopičene problematike.

Sorodna novica Krajani Dekanov nezadovoljni z vplivi graditve drugega tira

V okviru Civilne iniciative (CI) Dekani se bodo med drugim zavzemali za zagotovitev izvajanja vseh potrebnih ukrepov projektnega podjetja 2TDK za najmanjši možni negativni vpliv na življenje krajanov, na premično in nepremično premoženje ter kakovost zraka in voda.

Aktivno nameravajo sodelovati z odgovornimi na Mestni občini Koper, 2TDK-jem, izvajalci del, nadzornimi inštitucijami in županovo komisijo za spremljanje gradnje drugega tira.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je gradbišče neustrezno organizirano. "Zelo pogosto poltovornjaki stojijo na magistralni cesti v koloni, ko čakajo na vstop na gradbišče in ustvarjajo nevarne okoliščine za druge udeležence v prometu," so zapisali.

Regionalna cesta ob gradbišču po njihovih navedbah nima javne razsvetljave, gradbišče pa obratuje neprekinjeno 24 ur dnevno. "Prav tako regionalna cesta v obeh smereh ni dovolj označena s prometno signalizacijo, pogrešamo prometne znake za zmanjšanje hitrosti, opozorila za gradbišče in druge znake, ki opozarjajo na gradbišče," so dodali.

Kritični so tudi, ker hrup zaradi del in miniranja ni zmanjšan, krajani pa, kot so poudarili, nimajo podatkov o meritvah hrupa in prašenja. "Betonarna bo vsak čas začela močno obratovanje, še vedno ni postavljene zaščitne ograje pred onesnaževanjem," so med drugim navedli.

Delo CI Dekani je s podpisi podprlo več kot 100 krajanov, povezali pa so se tudi s CI Katinara in Krajevno skupnostjo Škofije.

CI Dekani bo zahtevala odpravo vseh pomanjkljivosti in slabe organizacije gradbišča, o dogajanju bo obveščala vlado, pristojnega ministra, primorske poslance in pristojne institucije, so zapisali in dodali, da so se povezali tudi z okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green.