Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cene oskrbe se bodo za dva oziroma tri odstotke povišale tudi na račun višjih stroškov hrane in drugega materiala. Zneski na položnicah naj bi bili tako marca višji za približno 22 evrov. V ptujski enoti doma v Kopru dviga cen niso predlagali, v izolskem pa bo zvišanje minimalno.

V Sežani bo mesečna oskrbnina višja za 7–17 evrov, odvisno od kategorije. Tako kot v Novi Gorici tudi tam čakajo, da nove cene potrdijo na pristojnem ministrstvu.

Direktor doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante je povedal, da so cene energentov šle v nebo. Najbolj drastično plin, ki ga uporabljajo za ogrevanje in toplo vodo. "Na žalost smo bili prisiljeni povišati cene. Pri tem smo poskušali biti čim bolj skromni. Cena standardne oskrbe v dvoposteljni sobi v Novi Gorici se je povišala za tri odstotke, konkretno to pomeni 0.71 centa na dan. V Podsabotinu, kjer že leto in pol oz. še več nismo dvignili cen, se je osnovna oskrba podražila za dva odstotka oziroma za 0,47 centa na dan."

Nič kaj optimistične niso niti napovedi za prihodnost. "Predvidevam, da bo vse to, kar se zdaj dogaja, od vojne v Ukrajini do ostalega, imelo izjemen vpliv na dodatne podražitve energentov in hrane … In to je nekaj, kar nas zelo skrbi."

Cene v domovih s koncesijo so sicer za skoraj 30 odstotkov višje kot v javnih domovih.